2024. szeptember 7., szombat

A polgárok döntenek Koszovóról

Az államfő nem kíván az emberek mögé rejtőzni, kikéri a véleményüket, mielőtt fontos döntést hozna

„Kiáll a nép elé” javaslatával a koszovói kérdés tartós rendezése érdekében Aleksandar Vučić szerb államfő, s a polgárok eldöntik, elfogadják-e az ajánlatát vagy más úton kívánnak tovább haladni – erről beszélt tegnapi nyilatkozatában az elnök.

Aleksandar Vučić: Nem áll szándékomban rejtőzködni (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić: Nem áll szándékomban rejtőzködni (Fotó: Beta)

– Koszovó kapcsán sajnos semmi szépet nem kaphatunk és ajánlhatunk fel az embereknek, csak nehéz döntéseket, problémákat. Mégis, ezekkel a problémákkal és nehézségekkel együtt én kiállok majd a nép elé és közlöm vele, mit javasolok. Nem áll szándékomban rejtőzködni, az emberek pedig döntenek majd a jövőjükről – fogalmazott Vučić tegnap Kraljevóban, a katonaság és a rendőrség közös hadgyakorlatán.

Az államfő azt mondta, a polgároknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mivel jár az egyik, másik, harmadik döntés meghozása. Mint mondta, egyelőre nem határozott arról, milyen javaslatot tesz a népnek, de mindenképpen a polgárok döntik el az irányt.

Úgy fogalmazott, a népszavazás kiírásáról akkor döntenek, amikor kialakul egy kompromisszumos megoldás Belgrád és Pristina között, olyan megoldás, ami nem okoz károkat a polgároknak. Egyelőre azonban még távol állnak egy ilyen kompromisszumos megoldástól – vélekedett Vučić. Arra az újságírói kérdésre adta ezt a választ, mely a referendum megtartására vonatkozott. Az államelnök nem bírta ki, hogy ne kommentálja a kérdés feltevését: megjegyezte, az újságírók mindig a formalitásokról kérdezik, sosem a lényegről…

Az államfő köszönetet mondott a koszovói szerbségnek, amiért „őrzi Koszovóban a szerb államiságot”.

– Kevés szerb maradt Koszovó területén. Szeretnék köszönetet mondani valamennyiüknek, amiért védik az országunkat. Mi minden lehetséges politikai eszközt bevetünk annak érdekében, hogy szavatoljuk biztonságukat a szülőföldjükön – jelentette ki.

A katonaság és a rendőrség közös hadgyakorlatán Kraljevóban (Fotó: Beta)

A katonaság és a rendőrség közös hadgyakorlatán Kraljevóban (Fotó: Beta)

Az államelnök szerint egyesek számára zavaró az, hogy meg szeretné kérdezni az embereket a koszovói kérdés rendezéséről, s azt állítják, azért akarja kikérni a mindennapi emberek véleményét, hogy a nép mögé bújva elhárítsa magáról a felelősséget.

– Soha sem bújtam el senki mögé. Akkor sem, amikor a nyugdíjaknak és a béreknek a csökkentéséről kellett döntéseket hozni, mert talpra kellett állítani az országot, meg kellett menteni a csődtől. Akkor sem rejtőzködöm, amikor a béreknek és a nyugdíjaknak a növelése a téma, mert, az a meggyőződésem, hogy felelősségteljes politikát folytatunk, ellentétben azokkal, akik előttünk kormányoztak – fejtette ki véleményét az elnök.

Továbbra sem fog hallgatni, és nem fog olyan politikát folytatni, ami szemet hunyna a keresztek és templomok lerombolása, függetlenségi kiáltványok, függetlenséget támogató nemzetközi bírósági döntések felett. Hozzátette: a polgároknak világosan megmondja majd, mit javasol, s majd ők  eldöntik, megfelelőnek tartják-e a javaslatát. Kritizálta az ellenzéket, amiért egyik lépését sem tartja megfelelőnek. Mint mondta, az ellenzékiek által irányított egyik napilap tegnap azért kritizálta, mert meg akarja kérdezni a polgárokat, ma pedig azért bírálják, mert esetleg nem mondta, hogy meg kellene kérdezni a népet. Semmilyen politikájuk nincs azon kívül, hogy hatalomra akarnak jutni, és saját zsebeiket akarják tömni – fogalmazott Vučić. Meggyőződését fejezte ki, hogy hatalomra jutásuk mégsem történhet meg, mert az emberek a felelősségteljes politikusokat részesítik előnyben.