2024. szeptember 7., szombat

Követelik az igazságügyi miniszter leváltását

A Néppárt értékelése szerint elölről kell kezdeni az alkotmány módosításának a folyamatát

A Vuk Jeremić vezette Néppárt közleményben követelte Nela Kuburović, igazságügyi miniszter leváltását. A párt a Velencei Bizottság az alkotmány módosítási tervezetének a kapcsán kidolgozott véleményével indokolta kezdeményezését.

A Velencei Bizottság véleménye megerősítette a szerbiai jogászok, bírák, ügyészek és ügyvédek észrevételeit, hogy a javasolt megoldások nemhogy fokoznák az igazságügy függetlenségét, hanem tovább nehezítenék annak kibontakozását és elmélyítenék a hatalom az igazságügyre gyakorolt nyomását, érvelnek a Néppárt közleményében, amelyben arra is rámutatnak, hogy a Velencei Bizottság véleményezése annyira lesújtó, hogy az alkotmány módosításának a folyamatát elölről kell kezdeni.
Az igazságügyi minisztérium, két közvitát követően, január végén elkészítette az alkotmány módosításának a tervezetét, amelyet nem sokkal később továbbított a Velencei Bizottságnak, az pedig egy héttel ezelőtt ismertette véleményét, amely igencsak rossz fényben tünteti fel a javasolt megoldásokat. Szerbia immár több mint fél évet késik az alkotmány módosításával, ami viszont az egyik legfontosabb feladata az uniós csatlakozás folyamatának, illetve az azzal szemben állított feltételeknek a mentén.