2024. szeptember 7., szombat

Ausztria veszi át a stafétát

Szerbia reméli, hogy az osztrák elnökség ideje alatt előrelépés történik az integráció folyamatában

Néhány napon belül Ausztria veszi át az Európai Unió soros elnöklőjének a tisztségét. Ennek kapcsán szerveztek Belgrádban A bolgár elnökségtől az osztrákig címmel tanácskozást, amelyen a felszólalók abbéli reményüknek adtak hangot, hogy az előttünk álló hat hónap során az EU figyelme továbbra is a nyugat–balkáni térség országaira irányul.
Tanja Miščević, az EU és a Szerbia közötti tárgyalásokban résztvevő szerbiai tárgyalócsoport vezetője Szerbia eddigi csatlakozási folyamatát összegezte. Szavai szerint néhány nappal a két újabb tárgyalási fejezet megnyitását követően Szerbia a jövőben megnyitandó fejezeteket készíti elő, hiszen reméli, hogy az osztrák elnökség ideje alatt előrelépés történik az integráció folyamatában. Az osztrák elnökségre egyelőre még nem nyomja rá bélyegét a 2019-ben esedékes európai parlamenti választás, jegyezte meg Miščević, hozzátéve, hogy Ausztria tervei rendkívül sokszínűek, az viszont mindenféleképpen bizakodásra ad okot, hogy ezek között az EU további bővítése is szerepel.
Az elmúlt hat hónapot Radko Vlajkov, Bulgária belgrádi nagykövete értékelte, kiemelvén: ebben az időszakban ismét bizonyítást nyert, hogy Belgrád számára az uniós integrációnak nincsen alternatívája. Szerbia eddigi eredménye kiváló, a különösen érzékeny témák vonatkozásában is, mondta a folytatásban a diplomata, példaként kiemelvén a 23. és a 24. fejezetek mentén megvalósuló tevékenységet, vagy az alkotmányreformot és a nemzeti kisebbségek jogérvényesítése erősítésének érdekében foganatosított intézkedéseket.
Ausztria az elmúlt időszak szellemiségében kívánja végezni elnöklői feladatait, követve a korábbi elnöklők gyakorlatát, emelte ki Nikolaus Lutterotti, Ausztria belgrádi nagykövete. Mint hozzátette, Ausztria tudja, hogy ha az EU-val szomszédos országokban, illetve térségekben nincsen stabilitás, akkor az EU sem lehet stabil. Ezért Ausztria támogatja azt az elvet, hogy Szerbiának és a nyugat–balkáni térség országainak az EU-ban a helyük, nyomatékosította az osztrák diplomata, mint ahogyan azt is, hogy Ausztria reményei szerint a térség országai a jövőben az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetnek a reformfolyamatokra.
A bolgár elnökség egyik legmeghatározóbb pillanata az volt, amikor az Európai Bizottság közzétette nyugat–balkáni bővítési stratégiáját, amely lendületet és reményt adott a térség országainak, mutatott rá felszólalásában Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségvezetője, majd reményét fejezte ki, hogy ez a lendület lesz jellemző az osztrák elnökség ideje alatt is.