2024. szeptember 7., szombat

Mikor tér haza Mirjana Marković?

A VSZL felszólította a szerb kormányt, hogy kezdeményezze az első fokon elítélt politikus kiadatását Oroszországból

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga az alábbi kérdéssel fordult a szerb kormányhoz: „Miért nem kezdeményezte eddig Mirjana Marković kiadatását Oroszországból, illetve mikor kívánja ezt megtenni?” Slobodan Milošević özvegye, a valamikori Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) volt elnöke Oroszország jóváhagyásával immár tizenöt éve kibújik a büntetőjogi felelősség alól, fogalmaznak a VSZL közleményében.

– Emellett elvárjuk a kormánytól, hogy lépjen kapcsolatba az oroszországi illetékesekkel és követeljen magyarázatot arra, hogy az ország, amellyel Szerbia állítólag a barátságra és az együttműködésre támaszkodó kapcsolatokat ápol, miért nyújtott menedéket egy olyan személynek, aki ellen Szerbia Interpol körözőlevelet adott ki. Ezt a kérdést az elmúlt tíz évben Szerbia összes, éppen aktuális összetételű kormányának fel kellett volna tennie Oroszországnak. Mirjana Marković kiadatása nemcsak azért indokolt, mert első fokon egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, hanem azért is, mert a feltételezések szerint jelenléte hozzájárulhatna a Slavko Ćuruvija meggyilkolása, vagy a Vuk Drašković elleni merénylet körülményeinek a feltárásához Abban is biztosak vagyunk, hogy Mirjana Marković sokat tudna mesélni az illetékeseknek arról, hogy miként „menekítették ki” az országból az állami pénzeket, vagy hogyan valósult meg a cigaretta csempészet. A háborúról, az álkatonai alakulatokról, a hiperinflációról és az állami vagyon rablásáról is biztosan sokat tudna mesélni. A menedék, amit az Orosz Szövetség nyújt Mirjana Markovićnak, megalázó Szerbiára és az ország intézményeire nézve – fogalmaznak a közleményben.

A belgrádi Felső Bíróság múlt héten távollétében első fokon egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Markovićot. Az ítélet szerint 1997 és 2000 között nyomást gyakorolt az illetékes szervre, hogy az illetéktelen személyeknek ítéljen oda állami tulajdonban levő lakásokat. Így jutott egyebek mellett állami lakáshoz Ilona Pešić, Mirjana Marković unokájának a dadusa. Az elsőfokú bírósági eljárás tizenöt évig volt folyamatban.