2024. szeptember 7., szombat

„Mondjon le Vučić!”

Dušan Teodorović, akadémikus a koszovói kérdés megoldását sürgeti

Azt követően, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnök a napokban kijelentette, hogy Szerbiának Koszovóban semmije sem maradt, nem maradt más hátra, minthogy benyújtsa lemondását – fejtette ki Dušan Teodorović akadémikus az N1 TV műsorában vendégeskedve, majd azt is megállapította, hogy Szerbiát napjainkban a kilencvenes évek vezető szerepet betöltő pártjai akkori ifjúsági szakosztályainak a tagjai irányítják, azaz azok az emberek próbálják megoldani a koszovói problémát, akik részben maguk is hibásak kialakulásáért.

Vučić hat éve vesz részt a brüsszeli párbeszédben, és ha ennyi idő után azt mondja, hogy Szerbiának semmije sincsen Koszovóban, egyúttal azt is el kell ismernie, hogy sikertelen volt, és benyújtania lemondását – érvelt Teodorović, aki a múlt év végén mondott le minden tisztségéről a Saša Janković vezette Szabad Polgárok Mozgalmában, amelynek egyik alapítótagja volt.

Teodorović emellett azt is kifejtette, hogy értékelése szerint Vučić jogtalanul áll a brüsszeli párbeszédben részt vevő szerbiai tárgyalócsoport élén, a szerbiai főtárgyaló szerepét – emelte ki az akadémikus – a szerb kormánynak, illetve a képviselőjének kellene betöltenie.

– Arról se feledkezzünk meg, hogy Szerbiának számos olyan kiváló szakembere van – diplomaták, nemzetközi jogászok –, akik érdemben járulhatnának hozzá a brüsszeli párbeszéd sikerességéhez. Azt sem értem, hogy az Egyesült Államok esetleges részvételét a párbeszédben miért éli meg mindenki negatívumként. Nem értem, hogy az USA részvétele miért lenne kizárólag a pristinai fél számára kedvező. Az kellene legyen a célunk, hogy az USA-t Belgrád oldalára állítsuk. Aleksandar Vučić és Ivica Dačić külügyminiszter rébuszokban beszél Koszovóról, és nem őszinte a polgárokkal szemben. A polgárok számára minden releváns, a brüsszeli párbeszédhez kapcsolódó dokumentumot elérhetővé kellene tenni. Annak idején Bosznia-Hercegovinában is tárgyalással és megállapodással sikerült véget vetni a háborúnak, Koszovó esetében is ez lehet a megoldás. A releváns döntéshozóknak tárgyalóasztalhoz kellene ülniük, és ha kell, egy hónapig, vagyis a megoldás körvonalazásáig ott maradniuk – fogalmazott Teodorović.