2024. szeptember 7., szombat

Norvégia támogatja Szerbia uniós integrációját

A norvég beruházóknak elsősorban kiszámíthatóságra van szükségük, mondta Erna Solberg Belgrádban

Erna Solberg, Norvégia miniszterelnöke országa támogatásáról biztosította európai integrációs törekvéseiben Szerbiát. Az Ana Brnabić szerb kormányfővel folytatott tárgyalást követően megtartott sajtótájékoztatón a vendég abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy a Szerbia és a Norvégia közötti gazdasági kapcsolatokat érdemben lehet elmélyíteni. Szerbia és Norvégia között tavaly 58,2 millió eurót tett ki az árucsere-forgalom, ami 8 százalékos növekedést jelent a 2016-os évi mutatókhoz képest. Szerbia számára Norvégia nemcsak a gazdasági együttműködés miatt fontos, hiszen a skandináv ország az elmúlt 15 évben 216 millió eurót utalt át Szerbiának fejlesztési adomány címén, ezzel pedig vezető szerepet tölt be az országot vissza nem térítendő támogatás formájában segítő országok listáján, derült ki a sajtótájékoztatón.

Mint azt Solberg kifejtette, Norvégia meg van róla győződve, hogy Szerbia vezető szerepet tölt be a nyugat–balkáni térségben a béke megőrzésében. A Nyugat–Balkánnak a jövőben is szükséges van a segítségre, úgy a stabilitás megőrzésének, mint a gazdasági fejlődés erősödésének, vagy a joguralom megszilárdításának a tekintetében, emelte ki Solberg, mondván, hogy Norvégia igyekszik elmélyíteni az együttműködést a térség országaival.

Ami az esetleges norvég beruházásokat illeti, ezek akkor valósulnának meg az eddigieknél nagyobb számban, ha Szerbia képes lenne kiszámítható feltételeket felkínálni, mind az adórendszer, mind pedig a szervezés tekintetében, jegyezte meg Solberg.

Brnabić köszönetet mondott norvég kollégájának annak pozitív hangnemű szavaiért. Mint azt elmondta, a Solberg által részletezett témák mellett a koszovói kérdést is körbejárták és egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy Belgrádnak és Pristinának a kompromisszumra kell törekedniük.

Egyébként Erna Solberg nem érkezett üres kézzel. Ana Brnabić, aki tavaly már bizonyította, hogy sok férfit megszégyenítő ügyességgel manőverezik a focilabdával, egy, a fenntartható fejlődés alapszabályaival, illetve alapvető célkitűzéseivel tarkított focilabdát kapott ajándékba vendégétől, amellyel az ajándékozó nemcsak a szerb miniszterelnök korábban rejtett tehetségére, hanem az éppen most zajló Labdarúgó Világbajnokságra is utalt. A szellemes ajándék kapcsán Solberg megjegyezte, személy szerint rendkívül fontosnak tartja a fenntartható fejlődést, illetve az ENSZ kapcsolódó célkitűzéseit, az oktatást és a nemek közötti egyenjogúságot.