2024. szeptember 7., szombat

A belgrádi fenyőfa jogosan drága

Noha a Ne davimo Beograd a fővárosi városvezetést terheli, az ügyészség elvetette a bűnvádi feljelentést

A Belgrádi Felső Ügyészség elvetette a Ne davimo Beograd (Ne fojtsuk meg Belgrádot) polgári kezdeményezés Darko Glavaš, Belgrád város tisztségviselője és Radovan Đumić, a Keep Light vállalat igazgatója ellen tett bűnvádi feljelentését. A kezdeményezés annak a gyanúját vetette el ezzel, miszerint Glavaš és Đumić bűncselekményt követett el, amikor a főváros főterére 83 ezer euró értékben állított fenyőfát.

Belgrádban nagy felháborodást keltett decemberben, hogy a főváros költségvetéséből 83 ezer eurót (adóval együtt 10 millió dinárt) különítettek el csak arra a fenyőfára, amelyet a karácsonyi és az újévi ünnepekre a város főterén, a Knez Mihailova utca és a Köztársaság tér kereszteződésénél állítottak fel. A közvéleményt az korbácsolta fel a leginkább, hogy a világ egyik legdrágább fenyőfáját három nappal az előtt állították fel a téren, mielőtt a város döntést hozott volna arról, hogy a versenypályázat résztvevői közül kivel köt szerződést. Habár a város akkor még nem döntötte el, hogy kitől vásárol ünnepi fenyőt, a 18 méter magas, méregdrága hőfenyő már ott állt a téren, a Keep Light vállalat jóvoltából, amellyel a város 2002 óta már számos szerződést megkötött a város ünnepi fényeinek megvásárlása és felszerelése kapcsán, azzal, hogy az elmúlt két évben csak ez a vállalat teljsítette a versenypályázatok követelményeit.

A polgári kezdeményezés a bűnvádi feljelentésében kiemelte, hogy Glavaš és Đumić megállapodást kötött arról, hogy az ünnepi fények és tartozékok beszerzésére kiírt pályázatokban olyan pontos feltételeket fogalmaznak meg, amelyeknek ne tudjon senki eleget tenni a Keep Light vállalaton kívül. Ezért a közbeszerzési pályázaton megjelölt összeg is jelentős mértékben túlhaladta a karácsonyfa reális értékét, és ily módon megkárosították Belgrád város költségvetését, Darko Glavaš és Radovan Đumić pedig jogtalan haszonra tett szert.

A Ne davimo Beograd polgári kezdeményezésnek nem ez volt az első bűnvádi feljelentése, korábban a 2016. és a 2017. évi ünnepi világításra vonatkozó közbeszerzési pályázat kapcsán is visszaéléseket vélt felfedezni, így bűnvádi feljelentést tett a Javno osvetljenje (Közvilágítás) Közvállalat, a városvezetés felelős személyei és a Keep Light igazgatója ellen.