2024. szeptember 6., péntek

Mind a hét nyíljon meg!

A magyar külügyminiszter szerint Szerbia készen áll, hogy az év végéig 21 uniós tárgyalási fejezeten legyen túl

Magyarország azt szorgalmazza, hogy decemberben minden olyan uniós csatlakozási fejezet nyíljon meg Szerbiával, amelyre Belgrád technikailag készen áll – hangsúlyozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Jadranka Joksimović európai integrációért felelős szerb miniszterrel való tegnap esti belgrádi megbeszélését követően.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Joksimović előzőleg tájékozatta vendégét, hogy a belgrádi kormány hét fejezet megnyitására áll készen, így a decemberi kormányközi konferencián mind a hét megnyílhatna. Szíjjártó támogatásáról biztosítva vendéglátóját közölte, eszerint az év végére összesen 21 fejezet nyílhatna meg Szerbiával, és mivel az osztrák uniós elnökséget román elnökség követi (Románia pedig bővítéspárti ország), Budapest reméli, a következő fél évben a fennmaradó 14 fejezet is megnyitható lehet.

Szijjártó, ismertetve, miért érdekeltek abban, hogy Szerbia uniós tagállammá váljon, kiemelte, ahhoz, hogy az európai versenyképesség növekedhessen, a gyorsan növekedő térségek integrációjára van szükség. A nyugat-balkáni térség gazdaságnövekedési üteme pedig meghaladja az EU növekedési ütemét. Hozzátette, Szerbiát a nyugat-balkáni térség stabilitása szempontjából kulcsszereplőnek tartják. A gyorsan fejlődő és stabil Szerbia gyorsan fejlődő és stabil Nyugat-Balkánt jelent.

A tárcavezető végül közölte, hogy tegnap kötöttek egy megállapodást is: a szerb integrációs tárgyalócsapatban dolgozó magyar szakértő mandátumát még egy évvel meghosszabbították, így  a szakértő 2019-ben is segíti majd a szerb tárgyalócsoport munkáját.

Jadranka Joksimović megköszönte Magyarország őszinte baráti, jószomszédi támogatását és szakértelmét. Kiemelte, ahhoz, hogy Szerbia teljes kapacitással véghezvigye a szükséges reformokat, a tárgyalási fejezetek megnyitására van szükség. Megköszönte Szijjártó optimista hozzáállását, ám rámutatott: a soron következő jelentéstől függ, hány fejezetet sikerül majd megnyitni. Bár Belgrád technikailag hét fejezet megnyitására áll készen, decemberben reálisan legfeljebb három vagy négy fejezet megnyitására lehet számítani.