2024. szeptember 6., péntek

Utcára vonult az ellenzék

A Szövetség Szerbiáért az arányos a médiaszereplésért küzd

A Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülés tagsága a Szerbiai Rádió és Televízió belgrádi székháza előtt tiltakozott amiatt, hogy a közszolgálati adó nem tett eleget korábbi kérésüknek és nem tette lehetővé, hogy részt vegyenek a médiaház hírműsoraiban. Mint hozzátették, „ez a méltánytalan magatartás okán adott esetben radikalizálják a tüntetést”.

Az ellenzékiek azt követelik, hogy 15 napon belül rendszeresen, hetente legalább 30 perc erejéig, szerepeljenek a róluk szóló hírek, jelentések az SZRTV hírműsoraiban. Ahhoz különösen ragaszkodnak, hogy részt vehessenek a vitaműsorokban.

Az SZRTV-t ellopta egy párt, azaz egy személy, fejtette ki Janko Veselinović, az ellenzéki tömörülés elnökségének elnöklője. Szavai szerint a szövetség a szerbiai polgárok érdekképviseletének céljával alakult meg, ugyanakkor az SZRTV magatartása miatt a polgárok nem tájékozódhatnak a szövetség tevékenységéről. A szövetség szeptember 25-én tizenöt napos határidővel küldte el az állami televíziónak a műsoraiban való szereplésre vonatkozó kérelmet, választ azonban azóta sem kaptak, mondta Veselinović.

Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt, a szövetséghez csatlakozott egyik politikai csoportosulás elnöke szerint kész csoda, hogy az ellenzék a közélet szinte minden szegmensében jelen levő elnyomás ellenére is fennmarad. Tadić értékelése szerint nyilvánosan ki kell mondani, hogy Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke a bulvársajtó segítségével, továbbá az SZRTV és a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség (REM) feletti zsarnokoskodással eltiporja a társadalom egy szegmensét, éppen azt, amelyik a stabilitás záloga, emelte ki Tadić. Szerbia volt államfője arra is rámutatott, hogy a sajtószabadság hiánya, illetve a demokrácia eltiprása a külföldi beruházókat is elriasztja Szerbiából. Szerinte néhány év múlva már alig érkezik majd külföldi tőkeberuházás Szerbiába. Aktuális példaként a Jaguar luxusgépkocsi gyártó vállalatot említette, amely nem Szerbiában, hanem Szlovéniában valósított meg beruházást.