2024. szeptember 6., péntek

Energiabiztonság kell a gazdasági növekedéshez

Szerbia kész arra, hogy rákapcsolódjon a török gázvezetékre, és ezáltal tovább fejlessze az iparát. A gazdasági növekedés alapja ugyanis az energiabiztonság – emelte ki Aleksandar Antić energiaügyi miniszter a mai Belgrádban megtartott kétnapos eurázsiai energiabiztonsági fórum megnyitóján.

A fórumon rámutattak, a régió energiabiztonsága mindenekelőtt Közép-Európában és Dél-Európában háttérbe szorult, most azonban épül az a vezeték, ami az év végéig Oroszországból a Vörös-tengeren át már Törökország területére ér.

A tervek szerint 10–15 milliárd köbméter gáz érkezik majd Törökországból Bulgária, Szerbia, Magyarország és Ausztria felé. Szerbia érdekelt abban, hogy kihasználja az alkalmat, és javítson energiabiztonságán.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere ugyanakkor az EU kettős mércéire mutatott rá, mondván, ahhoz, hogy a térség fejlődhessen, itt is energiabiztonságra van szükség. Szavai szerint az országoknak önállóan kellene meghozniuk a döntést az energiabiztonság terén, az ország érdekeivel összhangban.

A nemzetközi találkozón több európai és ázsiai ország képviselője is jelen volt, illetve több, energetikával foglalkozó vállalat is képviseltette magát, amelyek tárgyalásaik során mindenekelőtt a földgáz-, a kőolaj- és az áramellátásra fektetik a hangsúlyt.