2024. szeptember 6., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018.

Megkezdődött a visszaszámlálás

Jövő hétvégén majdnem ezer szavazóhelyen várják a voksolásra jogosultakat

Jövő vasárnap, november 4-én tartják meg a nemzeti tanácsi választásokat. Ez a harmadik alkalom, hogy azok a nemzeti kisebbségi közösségek, amelyek teljesítették a törvényes feltételeket, közvetlenül választhatják meg kisebbségi önkormányzati szervük tagjait. A vajdasági magyarság közvetlenül választhatja meg nemzeti tanácsát. Először 2010-ben szervezték meg a közvetlen nemzeti tanácsi választásokat, vagyis akkor biztosítottak első alkalommal lehetőséget az arra jogosult kisebbségi közösségek tagjai számára, hogy közvetlenül válasszák meg azokat, akik a testület négyéves mandátumának ideje alatt az érdekeiket képviselik a nemzeti tanácsokban. A nemzeti tanácsok az oktatás, a hivatalos nyelv- és íráshasználat, a kultúra és a tájékoztatás területén rendelkeznek jogosítványokkal.

A Köztársasági Választási Bizottság döntésének értelmében országszerte 914 szavazóhelyen adhatják le voksukat azok, akik feliratkoztak, illetve október 31. éjfélig feliratkoznak valamelyik külön választói névjegyzékbe. Aki nem iratkozik fel a külön választói névjegyzékbe, az nem élhet alkotmányos és törvényes jogával, vagyis nem szavazhat. A topolyai helyi önkormányzat területén például 24 szavazóhely várja majd a voksolókat, Kishegyes területén 9, Szabadka területén 63, Újvidéken 21, Óbecsén 18, Zentán 13, Magyarkanizsán 30, Zomborban 16, Apatinban 6, Versecen 12, Pancsován 10, Csókán 11, Adán 14, Törökbecsén 6.

A szavazólapokat A4-es formátumú papírlapra nyomtatták. A magyar, román, ruszin, szlovák, cseh, egyiptomi, bolgár, bosnyák, askáli és az albán nemzeti közösségek számára készített szavazólapok kétnyelvűek lesznek, a bunyevác, vlach, görög, német, lengyel, szlovén és ukrán nemzeti közösségek számára csak szerb nyelven és cirill írásmóddal nyomtatják a szavazólapokat.

A vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzatának 35 képviselői helyéért két jelöltlista verseng. Az egyes sorszám alatt a Magyar Összefogás – listavezető mgr. Hajnal Jenő, az MNT aktuális elnöke – elnevezésű jelöltlistát tüntetik fel a magyar szavazólapokon. Ezt a listát támogatja a Vajdasági Magyar Szövetség. A kettes sorszám alatt a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc – a listavezető dr. Zsoldos Ferenc – jelöltlista lesz található a szavazólapon. A Magyar Összefogás és a Magyar Mozgalom is teljes, azaz 35 jelölt nevét tartalmazó listával indul a választásokon.

A Magyar Összefogás harmadik alkalommal állított jelöltlistát. 2010-ben a leadott voksok 28 képviselői helyet hoztak a lista számára, 2014-ben pedig 31-et. A Magyar Mozgalom most először indul a választásokon, azzal a megjegyzéssel, hogy bizonyos jelöltjei korábban a Magyar Összefogás tagjaként már részt vettek a Magyar Nemzeti Tanács előző összetételeinek a munkájában.