2024. szeptember 6., péntek

Támogatási csomag Koszovónak

A köztársasági kormány utak és iskolák, valamint a klinikai központ felújítását finanszírozhatja

A köztársasági kormány holnapi ülésén Aleksandar Vučić köztársasági elnök is részt vesz, ugyanúgy, mint az észak–koszovói szerb községek politikai vezetői. Az előzetes bejelentések értelmében az ülésen döntés születhet az Észak–Koszovó infrastrukturális és egyéb területeken való megerősítését segítő, átfogó támogatási csomagról. A B92 hírportál szerint az elmúlt évtizedben ez lesz a legnagyobb támogatási csomag, amit a köztársasági kormány megítél a koszovói szerbek számára.

– A támogatásból felújítják a klinikai központot, valamint utakat és iskolákat renoválnak, állítanak helyre. A szerb kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a Koszovóban élő szerbek, illetve mindenki más, aki Szerbiát a hazájának tekinti, jól érezzék magukat és jobbá váljanak az életkörülményeik – jelentette be Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője.

Igor Simić, a Szerb Lista vezetőjének a helyettese arról nyilatkozott a Tanjug hírügynökségnek, hogy a támogatási csomag elfogadásával teljesedik ki a Vučić szeptemberi koszovói látogatásának alkalmával körvonalazott megállapodás. Simić reméli, hogy a kormány minden olyan projektumot jóvá hagy, amely generátora lehet a koszovói szerbek fejlődésének.