2024. szeptember 6., péntek

Ötvenmillió euró támogatás Koszovónak

Gazdasági, infrastrukturális és egészségügyi beruházások valósulnak meg – November 28-án megalakul a Koszovói Katonaság?

A köztársasági kormány, Aleksandar Vučić államfő és az észak-koszovói szerb községek politikai vezetőinek mai együttes ülését követően a köztársasági elnök megerősítette: – A következő másfél évben Szerbia az eddigi támogatások mellett az állami büdzséből 50 millió eurót, azaz nagyjából 6 milliárd dinárt fordít fejlesztésekre Koszovóban. Kosovska Mitrovicában klinikai központot építenek, Gračanicában kórházat, Banjskában turisztikai központot létesítenek – sorolta Aleksandar Vučić, hozzátéve, hogy emellett a mezőgazdasági termelőket, továbbá a hűtőházak tulajdonosait is támogatják, valamint közúti infrastrukturális és kommunális projektumokat valósítanak meg, de a Koszovói Egyetem is támogatásra számíthat.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Mint elhangzott, a költségvetési pénzek egy részét a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a közvetítésével juttatják el a kedvezményezettekhez, másik részét pedig a kormány Közberuházási Irodájának a közreműködésével. Ez utóbbi hivatal kétmilliárd eurót továbbít a Kosovska Mitrovica-i és a gračanicai egészségügyi létesítmények fejlesztésére. A beruházások nemcsak az Ibar folyótól északra elterülő régióban valósulnak meg, hanem attól délre is – emelte ki Vučić az ülést követően megtartott sajtótájékoztatón, a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint.

Aleksandar Vučić Koszovó témájában az aktuális politikai és biztonsági helyzetre is kitért, igencsak érzékenyként értékelvén. Szavai szerint Szerbia nehéz hónap elé néz. A koszovói albánok „megpróbálják erőszakkal elrabolni a szerbektől az elektromosenergia-hálózatot, ellehetetleníteni a villanyáram-ellátást Novi Pazar és Koszovó között, miközben azzal vádolják Szerbiát, hogy akadályozza a villanyáram szabad és zavartalan forgalmát” – taglalta Vučić, aki szerint az a cél, hogy  kiszorítsák Koszovó területéről a szerbiai áramellátó társaságot, és helyette az albán KOST számára teremtsék meg a piacra való betörés lehetőségét. Az európai áramszolgáltató társaságokat tömörítő szövetség a koszovói albánok oldalára állt, és olyan irányban módosítja a szabályokat, hogy azok Koszovónak feleljenek meg – mondta a folytatásban Vučić, bejelentvén, hogy Németország és Franciaország politikai vezetőinél is felháborodásának ad hangot a bánásmód miatt. Az energetikai megállapodások egyértelműen kimondják, hogy a koszovói szerb községek közösségének a hatáskörébe tartozik megalapítani azt a két gazdasági társaságot, amely a Valač és a Gazivode rendszerekért lesz felelős – emlékeztetett a szerb államfő.

Vučić a folytatásban november 28-ával, a Zászló Napjával – ekkor ünneplik az albánok a függetlenség napját – kapcsolatos aggályainak adott hangot. Értesülései szerint Koszovóban azon a napon alakul meg a Koszovói Katonaság, ami nincs összhangban sem Koszovó alkotmányával, sem a Belgrád és Pristina közötti megállapodásokkal. Ezt követően kerül napirendre az Interpol Közgyűlésén Koszovó felvétele az Interpol tagállamainak körébe, majd mindezek után a koszovói parlament megvitatja a brüsszeli párbeszédben résztvevő pristinai tárgyalócsoport hatáskörének a megnyirbálását – sorolta a továbbiakban az államfő, majd arra kérte a koszovói szerbeket, hogy ne vegyenek részt a katonaság megalakításában.

Az államfő végül sajnálatának adott hangot, amiért sem Brüsszelben, sem Szerbiában nem mutattak kellő nyitottságot a koszovói kérdés kezelésével kapcsolatos megoldási javaslatának ügyében. Akármennyire fájlalja is, elfogadja a nép döntését – tette hozzá az államfő, majd reményének adott hangot, hogy hamarosan folytatódik a brüsszeli párbeszéd, illetve cáfolta azokat az állításokat, hogy a párbeszédet indokolt klinikai halottnak minősíteni.