2024. szeptember 6., péntek
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Mégse kell kétszer műszakiztatni a régi autókat?

Ingyenes jogi szolgálat az anyagi nehézségekkel küzdőknek

Tekintettel arra, hogy a közlekedésbiztonsági törvény előírása, miszerint a 15 évnél idősebb járműveket évente kétszer kell műszaki vizsgálatnak alávetni, a mai napig nem lépett érvénybe, Nebojša Stefanović belügyminiszter kezdeményezte ennek a kitételnek a törlését. A javaslat szerint minden jármű esetében évente csak egyszer lesz szükség műszaki ellenőrzésre. Többek között ezzel a módosítással került újra a Köztársasági Képviselőház elé a közlekedésbiztonsági törvény, a belügyet érintő több törvénnyel együtt. A parlamenti képviselők ugyanakkor az ingyenes jogi képviseletről, illetve az ezt rendező törvényről is folytatnak vitát.

Az elmúlt években már többször is felmerült az ingyenes jogi szolgáltatás kérdése. Megközelítőleg 10 éve készül az a törvény, amely ezt a kérdést szabályozza majd, de mivel a szakma, illetve a civil szféra nem tudott közös nevezőre jutni, a folyamat elhúzódott. Az eurointegráció során a 23-as és 24-es tárgyalási fejezet kitér ennek a szükségességére. Nela Kuburović igazságügyi miniszter a törvény ismertetésekor rámutatott, az ingyenes jogi szolgáltatásról szóló törvényjavaslat célja, hogy növeljék a polgárok igazságszolgáltatásba vetett bizalmát. Erre a szolgáltatásra mindenekelőtt azok jogosulnak majd, akik szociális támogatást, illetve családi pótlékot kapnak, valamint azok, akiknek a havi járandósága nem teszi lehetővé, hogy megfelelő jogi tanácsadásban vagy szolgáltatásban részesüljenek. Ugyanakkor ingyenes jogi szolgáltatást kaphatnak a társadalmilag érzékeny csoportba tartozók is. De mint kiderült, külön nyilvántartást készít majd az igazságügyi minisztérium az ingyenes jogi szolgálatra jogosultakról.

Miután az önkormányzatok jogi szolgálatát és ügyvédeit terheli majd ez a feladat, ugyanakkor azok az egyesületek is lehetnek jogi képviselők, akik az emberi és kisebbségi jogokkal foglalkoznak, arra számít a minisztérium, hogy csökkennek és rövidülnek majd az bírósági eljárások.

Az ingyenes jogi szolgáltatás költségei az állami költségvetést terhelik, illetve az önkormányzatok állják a költségeit, projekttámogatások által teremtik majd elő a szükséges pénzt. Tehát az állam, illetve az önkormányzat viseli majd az ingyenes jogi tanácsadás terhét, a közjegyzői iratok összeállítását, illetve a bírósági eljárásokban való képviseletet.

A törvényt 2019 októberétől alkalmazzák majd, amennyiben a parlament elfogadja.

Nebojša Stefanović belügyminiszter, ismertetve a napirenden szereplő, a belügyi szerveket érintő törvényeket, az önkéntes tűzoltóegységekkel foglalkozó törvény kapcsán rámutatott, hogy az önkéntes tűzoltóegységekből operatív csapatokat szeretnének kialakítani. A belügyminisztérium 2019 augusztusáig 45 tűzoltóautót tervez vásárolni, 2020-ra pedig további 70-80 tűzoltóautóval szeretnék felújítani a jelenlegi gépparkot. Utána az eddig használt, jó állapotban levő járműveket az önkéntes csapatoknak adnák.

Napirenden szerepel még az ingatlanok vagy személyek biztonságiőr-szolgálatáról szóló törvény, ahol két új szabadalmat vezetnek be. Módosítják a nyomozóirodák tevékenységét szabályozó törvényt is, valamint a sporteseményeken történő erőszakos viselkedést szabályzó törvényt. A belügyminiszter szerint a bűncselekményeket eddig a törvény hiányosságai miatt nem megfelelően szankcionálták, így egy-egy sportrendezvényt sokszor 2500–3000 személy biztosította. A büntetések ezután szigorúbbak lesznek.

A parlamenti képviselők vitát folytatnak a fegyverek, harci eszközök és töltények megjelölésével foglalkozó törvényről is. Naprenden szerepel még többek között a személyi adatokról szóló törvény, a lobbitörvény, a katasztrófavédelemmel foglalkozó törvény, a rendőrségről szóló törvény, a tűzvédelemmel foglalkozó törvény, illetve a kritikus infrastruktúráról szóló törvény is.