2024. szeptember 6., péntek

Fokozódott az Egyesült Államok kongressszusának érdeklődése Szerbia iránt

Aleksandar Vučić szerb államfő ma találkozott Ted Poe-val, az amerikai kongresszus terrorizmus bizottságának az elnökével, aki elmondta, az amerikai kongresszusban fokozódott az érdeklődés Szerbia iránt, mert az országban egyre többen látnak benne partnerországot.

Poe kifejtette, az első világháború befejezésének 100. évfordulójának megünneplése egyúttal lehetőséget nyújt arra, hogy Amerika tiszteletben tartsa a történelmi szövetséget Szerbiával, közölte az elnöki hivatal sajtóirodája.

Poe egyúttal kifejtette, személyesen továbbította Aleksandar Vučić meghívását Donald Trump amerikai elnöknek, hogy látogasson Szerbiába.

A szerb kormányfő megköszönte az amerikai kongresszusi képviselőnek a Szerbia és Amerika közötti kétoldalú kapcsolatok erősítéséért tett erőfeszítéseit, valamint a szerbiai álláspontok jobb megértéséért tett lépéseit az amerikai kormányban.

Ted Poe is azon kongresszusi képviselők közé tartozik, akik levélben azt kérték Mike Pompeotól, hogy támogassa Szerbiát azon törekvésében, hogy megoldást találjon a koszovói kérdésre.

Az amerikai kongresszusi képviselő, aki a Szerbia érdekeit képviselő interparlamentáris képviselőcsoport tagja, Belgrádban találkozott Ana Brnabić szerb kormányfővel és Nebojša Stefanović belügyminiszterrel is.