2024. szeptember 6., péntek

Lezárultak a nemzeti tanácsi választások

Bezártak a szavazóhelyiségek vasárnap 20 órakor, ezzel lezárult a nemzeti kisebbségi önkormányzati választás Szerbiában. A vajdasági magyarok két lista jelöltjei közül választhatták ki a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács leendő 35 tagját. 2010-ben a magyar nemzeti közösség 55,46 százaléka járult az urnák elé, 2014-ben pedig 40,6 százaléka, a várakozások szerint az idén még tovább lanyhult a választási kedv, körülbelül 30-33 százalékos választási részvételre lehet számítani.

Voksa leadásakor Hajnal Jenő, az MNT eddigi elnöke arról beszélt, hogy az általa vezetett Magyar Összefogás lista képviselői az elkezdett négyéves munkát kívánják folytatni, és olyan jövőt akarnak építeni, amely mögött Magyarország, az anyaország, a magyarság és az egész nemzet áll, és amely egyszerre nemzeti, emberi, ugyanakkor cselekvő és otthonteremtő.

Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom által állított lista vezetője szerint sok mindentől függ, hogy mennyi jelöltjük kerülhet be. Véleménye szerint lehet, hogy csak néhány jelöltjük kerül be az MNT-be, de az is előfordulhat, hogy a testület egyharmadát a Magyar Mozgalom jelöltjei teszik majd ki.

Pásztor István, a VMSZ elnöke vasárnap reményének adott hangot, hogy a Magyar Összefogás meg tudja ismételni az előző két választás jó eredményét. „Azt remélem, hogy a befektetett munka, az odaadás, az elkötelezettség visszaigazolódik" – fogalmazott a politikus szavazata leadásakor. Vasárnap egyébként a Szerbiában élő 22 nemzeti kisebbség közül 18 választhatta meg közvetlen módon kisebbségi önkormányzati szervének tagjait, míg négy nemzeti közösség elektorok útján döntött a testület összetételéről.

Az első, nem hivatalos végeredmény Visnyevácról érkezett: a Magyar Összefogás listájára 16-an, a Magyar Mozgalom listájára 7-en szavaztak. Két voks érvénytelen. Kishomokon összesen 35-en szavaztak, szintén nem hivatalos információk szerint 24-en a Magyar Összefogás listájára, 11-en pedig a Magyar Mozgalom listájára. Törökkanizsa községben összesen 1117 szavazó polgár járult az urnák elé. Ebből 46 érvénytelen, 18 szavazatot kapott a Magyar Mozgalom, és 1053-at a Magyar Összefogás. Zenta község területén a Magyar Nemzeti Tanácsi választásokon a község területén található 13 választókörzetben összesen 30,6 százalékos volt a magyar választói névjegyzékbe feliratkozott szavazók részvételi aránya. 2317-en szavaztak a Magyar Összefogás listájára, és 868-an a Magyar Mozgalom listájára. Ez százalékban kimutatva 72,5% - Magyar Összefogás és 27,5% Magyar Mozgalom. Ada község területén a nap folyamán a magyar választó névjegyzékbe feliratkozottak 27,24 százaléka szavazott a Magyar Nemzeti Tanácsi választásokon, tehát összesen 2122 ember. A Magyar Összefogás listájára 1869-en voksoltak, ami 88 százalékot jelent, még a Magyar Mozgalom - Zsoldos Ferenc listára 234-en adták le a szavazatukat, ami 11 százaléknak felel meg.