2024. szeptember 6., péntek

Előbb hatalomváltás, aztán párt

Pártalapítást tervez a Szövetség Szerbiáért elnevezésű ellenzéki koalíció soros elnöki tisztségét betöltő korábbi belgrádi polgármester, Dragan Đilas, de jelenleg nem erre, hanem a hatalmi pártok elleni küzdelemre fekteti a hangsúlyt. Nyilatkozatában rámutat arra, hogy a Szövetség Szerbiáért statútuma irányozza voltaképpen elő azt, hogy neki is pártja legyen, hiszen, mint mondta, kissé nagyképűség lenne egy olyan koalíciót alkotni, amelynek a tagja tíz szervezet, és azokkal egyenrangú partner Dragan Đilas. Úgy fogalmazott: egyáltalán nem ódzkodik saját politikai szervezetének a felépítésétől, ám jelenleg a hatalom megdöntésén kell munkálkodni.

Magáról a Szövetség Szerbiáért koalícióról elmondta, ebben minden jól működik, s úgy tűnik, a polgárok is kezdenek hozzászokni ahhoz, hogy egy ellenzéki szövetségben megférhet egymás mellett a jobb- és a baloldali opció is. Úgy értékelte, a szerbiai ellenzék végre összefogott, hiszen a Szövetség Szerbiáért jól együttműködik Saša Janković 381-es Polgári Blokkjával, de a Szociáldemokrata Párttal is.

Borko Stefanovićnak, a Szerbiai Baloldal vezetőjének fizikai bántalmazása kapcsán Đilas elmondta, mindenért Aleksandar Vučić a felelős, mert gyűlöletet szít és a másként gondolkodók elleni agresszióra ösztönöz.