2024. szeptember 6., péntek

Vizsgálati fogságban a támadók

Erőszakellenes kampányba kezdett a Szerbiai Baloldal

Harminc napos vizsgálati fogságba helyezte a kruševaci Alapfokú Bíróság Borko Stefanovićnak és pártjának, a Szerbiai Baloldal aktivistáinak támadóit, értesült a Szabad Európa Rádió az Alapfokú Ügyészségen. Š. M, Ž. M. és G. D. személyeket azzal gyanúsítják, hogy erőszakos cselekedetet hajtottak végre egy rendezvényen. Stefanović pártelnököt és két társát november 23-án támadták meg álarcosok, fémrudakkal okoztak fejsérüléseket az elkövetők. Stefanović a helyszínen eszméletét vesztette, sok vért is veszített. Saját állítása szerint valójában gyilkossági kísérlet történt. A rendőrség gyorsan reagált, két óra leforgása alatt előállította a gyanúsítottakat.

A leszámolás a Szerbiai Baloldal, a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalíció egyik alapító pártja tribünjén következett be. Az esetről Aleksandar Vučić államfő is beszélt, azt mondta, bár nincs jogában ilyet kérni, mégis szeretné, ha a tettesek a lehető legszigorúbb büntetést kapnák, mert Szerbiában mindenkinek joga van a másként gondolkodásra és a szabad véleménynyilvánításra, gyülekezésre. Elégedettségének adott hangot annak kapcsán, hogy a rendőrség gyorsan reagált.

A Twitter közösségi hálózaton közzétett képek alapján látható volt, hogy Stefanović fejét érték erős ütések, megsérült a homloka a halántéka körül, be kellett varrni a sebet a kórházban. A támadás alkalmával Stefanović a földre zuhant, és a fejét egy rácsnak is nekiütötte.

A pártelnökön kívül még három másik szervezeti tagot támadtak meg a rendezvény helyszínén.

A Szerbiai Baloldal a támadást követően erőszakellenes kampányba kezdett Elég a véres ingekből! címmel. A rendezvények célja rámutatni azokra a társadalmi-politikai folyamatokra, amelyek a másként gondolkodókkal szembeni fizikai leszámolás alkalmazásához vezetnek.