2024. szeptember 6., péntek

Tessék, válasszanak mást... a választásokon

Vučić: Ha a nép elégedetlen, ezt ne az utcán, hanem a voksoláson mutassa ki

Miután a múlt szombaton is polgári felvonulásra került sor, illetve erre a szombatra újabbat jelentett be az ellenzék, Aleksandar Vučić államfő kijelentette, ha nem tetszik a polgároknak a jelenlegi politika, a választásokon válasszanak mást, és ne az utcákon elégedetlenkedjenek.

– Majd amikor a nép a választásokon formál véleményt, hogy mást akar az ország élére, csinálja, de én a politikámat nem fogom megváltoztatni csak azért, mert mások nyomást gyakorolnak rám... Ha valakinek ez nem tetszik, tessék, válasszon mást a választásokon – emelte ki az államfő a mai trsteniki gyárüzem avatója során.

Közölte, az ellenzék a hétvégére bejelentett tüntetésen egyetlen rendőrt sem fog látni, de az emberek a véleményüket a választásokon fejezhetik ki, más demokratikus mód nem létezik. Nyomás alatt nem hajlandó döntéseket hozni, senkinek sem hajlandó a kedvében járni – hangsúlyozta.

Vučić egyébként a szombaton megtartott Stop a véres ingeknek! jelmondatú tüntetés után kijelentette: egyetlen követelésnek sem hajlandó eleget tenni, még ha Belgrádban ötmillió ember vonulna is fel.

A napokban egyébként egyre gyakrabban merül fel az előrehozott választás lehetősége. Egyes politikai szakértők szerint az, hogy Vučić a Szerb Haladó Párt „vezérkarát” készenlétbe helyezte, arra ad következtetni, hogy tavaszra előrehozott parlamenti választásokra is sor kerülhet.

Maga Vučić és Maja Gojković, a parlament elnöke is cáfolta, hogy előrehozott választások lehetnének, ám Gojković közölte, hogy a párt vezetősége megosztott a kérdésben. Többségük szerint még 2020 előtt, a mandátum lejárta előtt, előrehozott választásokat kell kiírni. Egyes politikai kommentátorok szerint erre már 2019 tavaszán sor kerülhet.