2024. szeptember 6., péntek

Illegális fegyveres alakulat, vagy hadsereg?

Szerbia a KFOR-t kéri, hogy akadályozza meg a koszovói katonaság megalakulását

Koszovó tekintélyét, biztonságát és jólétét biztosítja majd a hadsereg, hangsúlyozta ma Hashim Thaçi, Koszovó elnöke, miután a koszovói parlament elfogadta a Koszovó katonai erejének átalakításáról szóló törvényt. Nem így értékelte ezt a szerb államvezetés. Marko Đurić, a Koszovó és Metóhiával megbízott kormányiroda vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az albán többségű „diktátumnak” köszönhető ez a szerb alkotmánynak, az eddigi megállapodásoknak, az 1244-es rezolúciónak és a nemzetközi előírásoknak ellentmondó, szavai szerint törvénytelen fegyveres formáció létrehozása.

Đurić mai sajtótájékoztatóján kiemelte, ez a döntés Szerbia ellen elkövetett agresszió és a béke felbontása felé tett lépés. Rámutatott, a törvényeknek ellentmondó fegyveres formációnak a létrehozása egyetlen célt szolgál: meg akarják változtatni Szerbia határait és fel akarják bontani a tartományi státuszukat, holott még mindig nem született meg az a kompromisszumos megoldás, ami rendezheti Belgrád és Priština viszonyát.

Szavai szerint abban a pillanatban alakul meg a koszovói katonaság, amikor egyetlen albán nemzetiségű személy sem felelt még a Koszovó és Metóhia területén történt bűncselekményekért, üldöztetésért és gyilkosságért. Ő ezek közé a személyek közé sorolta azokat is, akik éppen ennek a katonaságnak a létrehozását szorgalmazzák, miközben olyan államok támogatását élvezik, amelyek két évtizede fegyveres támadást hajtottak végre Szerbia ellen.

A szerbiai államvezetés kérvénnyel fordult a KFOR békefenntartó erőkhöz, hogy akadályozzák meg ennek a törvénytelen katonaságnak a működését Koszovóban, és tereljék az eseményeket az 1244-es rezolúcióban foglaltak keretei közé. Ha ezt nem teszik meg, azzal, Đurić szerint, Szerbia területi csonkítását támogatják.

Arra szólította fel az albánokat és a szerbeket, hogy utasítsák vissza a katonai sorkötelességet egy illegális katonai formációban, hiszen az bűncselekménynek számít. Đurić hozzátette, Szerbia jogi lépéseket tesz, hogy megőrizze a régió stabilitását és békéjét.