2024. szeptember 6., péntek

Pristina terve, hogy márciusig eltörölje az Albániával közös határt

A határ eltörlésekor hatályon kívül helyezi a szerbiai termékekre kivetett vámot, hogy egy teljesen új pozícióból kérje a párbeszéd folytatását- jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök.

Az államfő sajtótájékoztatón elmondta, Pristina több fázisban törli el márciusig a Koszovó és Albánia közötti határt, s kész tények elé próbálja állítani a nemzetközi közösséget.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő tegnap tette közzé Facebook-profilján, hogy mostantól „nem létezik a Koszovó és Albánia közötti határ”, s hozzátette, boldogan írta alá a közös ellenőrzőpont felállításáról szóló megállapodást. A Koszovó és Albánia közötti határt márciusban szüntetik meg teljesen, a schengeni elvek alapján.

A Koszovó és Albánia közötti határ megszüntetéséről szóló bejelentés veszélyezteti az egész régió stabilitását és a Koszovóban élő szerbek jogait - nyilatkozta Nebojša Stefanović a szerbiai biztonsági szolgálatokat koordináló iroda ülése után. Kiemelte: az ilyen és az ehhez hasonló intézkedések ellentétesek az ENSZ 1244-es határozatával. Emellett aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nincs megfelelő reakció a nemzetközi közösségtől.