2024. szeptember 6., péntek

Már idősek és betegek

Szerbia kéri, hogy a hágai bűnösök az országban töltsék le büntetéseiket

Európa valamelyik országában tölti több évtizedes büntetését az a tizennégy szerbiai állampolgár, akiket háborús bűnök elkövetése miatt ítélt el a Hágai Törvényszék. Két személyt életfogytiglanra ítéltek, a többi elítélt pedig 20-tól 40 évig terjedő letöltendő börtönbüntetését tölti. Tekintettel arra, hogy az elítéltek többsége idős és egészségi állapota is legyenült, ugyanakkor a távolság és az adott nyelv ismerete híján a család látogatása nehézkes, emiatt az elítéltek bizonyos jogai csorbultak. A szerbiai igazságügyi minisztérium már 10 éve arra kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hagyja jóvá, hogy az elítéltek Szerbia valamelyik börtönében tölthesség le a büntetésüket.

A szerb elítéltek mindenekelőtt Németországban, Lengyelországban, Dániában, Észtországban, Finnországban és Franciországban töltik a bütetésüket. Az igazságügyi minisztérium becslései szerint a legnehezebb helyzetben Milan Martić és Dragomir Milošević van, őket Észtországban tartják fogva. Nela Kuburović igazságügyi miniszter a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, Martić és Milošević helyzete azért más, mert nem ismerik az adott ország nyelvét, és fordítót sem adtak melléjük, így a kommunikáció nehézkes a számukra. Emellett az észt kapcsolattartás is bonyolultabb, a családi látogatások is ritkák. Bár magáncellában kellene az elítélteknek lenniük, az észt hatóságok ennek az elvárásnak nem tettek eleget. A felmerülő gondok miatt az igazságügyi minisztérium már többször fordult Theodor Meronhoz, az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) elnökéhez. Ez a szervezet vette át a hágai törvényszék megbizatásának lejárta után a fennmaradó ügyeket (így többek között Ratko Mladić boszniai szerb hadseregparancsnok és Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnök ügyét), és Kuburović szavai szerint ennek kapcsán már a Nemzetközi Vöröskereszt is reagált.

Meron legutóbbi, októberi szerbiai látogatása során elmondta, a mechanizmusok nem ellenzik, hogy a hágai elítéltek Szerbiábn töltsék le büntetésüket, ha erről döntést hoz az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Ez a kijelentés a miniszter szavai szerint arra serkenti majd az ENSZ Titkárságát, hogy jelentést küldjön a Biztonsági Tanácsnak Szerbia kérvénye kapcsán.

Mladić és Karadžić ugyanakkor még mindig a scheveningeni börtöben várja a másodfokú ítéletet.