2024. szeptember 6., péntek

Putyin kitüntette Vučićot

Az elmúlt száz évben egyetlen szerbiai állampolgárnak sem ítélték oda az Alekszandr Nyevszkij Érdemrendet

Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta az elnöki rendeletet, amellyel Aleksandar Vučić szerb államfőnek odaítélte az Alekszandr Nyevszkij Érdemrendet. A hírt a Kreml sajtóhivatala is megerősítette. Az indoklás szerint Aleksandar Vučić az Oroszország és a Szerbia közötti kétoldalú együttműködés erősítése érdekében tett igyekezetéért érdemelte ki az érdemrendet.

A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint a szóban forgó orosz állami kitüntetést csak ritkán ítélik oda külföldi állampolgároknak. Az elmúlt száz évben egyetlen szerb állampolgárt sem tüntettek ki ezzel az érdemrenddel, korábban azonban hat szerb nemzetiségű személynek – egyebek mellett Nikola Pašićnak és Aleksandar Karađorđevićnak – ítélték oda. 

Alekszandr Nyevszkij, azaz I. Sándor vlagyimiri nagyfejedelem (1220–1263) a Rurik-dinasztiából származó II. Jaroszláv Vszevolodovics vlagyimiri nagyfejedelem fiaként látta meg a napvilágot. Harcolt az orosz földet ostromló németek, svédek és mongolok, valamint a finnek és a litvánok ellen. Neki köszönhető az Arany Hordával való kiegyezés. 1547-ben az orosz ortodox egyház szentté avatta. A Nyevszkij nevet a Néva folyónál a svédek felett aratott győzelme után kapta. (Wikipedia)

„Alekszandrt az oroszok nemzeti hősként tisztelik, a Birodalom megteremtőjét látják benne. Emlékére I. Péter cár kolostort és rendjelet alapított. Szergej Mihajlovics Eisenstein A jégmezők lovagja (1938) című filmjében formálta meg alakját. Szentpétervárott ma tér, sugárút, híd őrzi a nevét, illetve emlékét. Halála után Oroszország ismét több kisebb fejedelemségre esett szét.” – olvasható az MTVA korábbi, Nyevszkijről készített összeállításában.