2024. szeptember 6., péntek

Mogherini Pristina képviselőivel tárgyalt

Az uniós tisztségviselő ismét a védővám eltörlését követelte

Egyeztetés céljából Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben fogadta a pristinai tárgyalócsoportot, amelyet december 15-én alakított meg a pristinai parlament, azzal a céllal, hogy az elkövetkezendőkben ez vegyen részt a Belgrád–Pristina párbeszédben.

A felek véleménycserét folytattak a párbeszéd eddigi eredményeiről és annak jelenlegi helyzetéről, majd Mogherini ismét felszólította a feleket, hogy Pristina helyezze hatályon kívül a szerbiai behozatali termékekre másfél hónapja elrendelt védővámot, áll a főképviselő sajtóirodájának közleményében, mint ahogyan az is, hogy Mogherini, a párbeszéd jövőjének vonatkozásában, biztató jelként éli meg a pristinai tárgyalócsoport részvételét az egyeztetésen.

A felek csakis a jószomszédi viszonyokat erősítő légkörben lesznek képesek elfogadni a kapcsolataikat teljes körűen rendező megállapodást, emelik ki a közlemény folytatásában. Mint hozzáteszik, ehhez arra is szükség van, hogy a felek alkalmazzák az eddigi megállapodásokat, valamint tartózkodjanak az egyoldalú intézkedésektől és a kapcsolataik rendezését akadályozó nyilatkozatoktól.