2024. szeptember 6., péntek

Koszovó feltételeket szabott

Feloldanák a szigorú vámilletéket, de Szerbiának meg kell szüntetnie a függetlenség-ellenes diplomáciai tevékenységet – Brüsszel igyekszik nyomást gyakorolni Pristinára

Ismételten a szerb árura kivetett százszázalékos vámilleték felszámolására szólította fel a koszovói tárgyalócsoport tagjait ma Brüsszelben Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az új összetételű küldöttség tagjaival folytatott eszmecserén. A találkozón megvitatták a brüsszeli párbeszéd részleteit, annak előrehaladását, az uniós tisztségviselő üdvözölte a tárgyalócsoport decemberi 15-ei megalakítását, továbbá azt, hogy hamarosan a létrejöttét követően, ellátogattak annak tagjai az európai adminisztráció központjába. Mogherini úgy fogalmazott, ezt jelzésértékűnek tartja Pristina részéről arra vonatkozóan, hogy a jövőben is elszántan folytatni kívánja a Belgráddal való tárgyalásokat, rendezni akarja a viszonyokat. Mint mondta, Pristina számára is uniós előfeltétel az, hogy megoldást találjon a nyitott kérdésekre a tárgyalások során, csak akkor léphet közelebb az EU-hoz, ha aktív szerepet vállal a további párbeszédben is. Az Európai Unió külügyi szolgálatának beszámolója szerint Mogherini és a tárgyalócsoport képviselői megvitatták, hol tart jelenleg a párbeszéd Belgrád és Pristina között, s a főképviselő azt mondta, szükségét látja a vámilletékek mielőbbi teljes feloldásának. Mogherini szerint a múlt év végén bevezetett új teher rossz fényt vet a viszonyok normalizálásának megkezdett folyamatára.

A pristinai tárgyalócsoport tagjai Mogherini asszonynál (Fotó: Beta)

A pristinai tárgyalócsoport tagjai Mogherini asszonynál (Fotó: Beta)

– A teljes körű, jogi következményekkel is járó megállapodás Belgrád és Pristina között a kapcsolatok tartós rendezéséről olyan légkört követel, amelyet leginkább a jószomszédi viszony határoz meg, s amelyben betartják a korábban aláírt megállapodásokat és szerződéseket, továbbá amelyben az illetékesek kerülik az olyan intézkedéseket és kijelentéseket, amelyek egyszerűen nem a folyamat sikeres lezárása irányába mutatnak – értékelte a találkozón Mogherini.

NEM FOGADNAK EL BÁRMILYEN KOMPROMISSZUMOT

A jelek szerint a pristinai delegációt nem hatották meg különösebben a külügyi főképviselő szavai, mert a megbeszélést követően tagjai kijelentették, hogy Koszovó nem tervezi módosítani a vámpolitikáját mindaddig, ameddig Szerbia nem változtat a Koszovóhoz való hozzáállásán.

– Nem vagyunk hajlandóak feltételek nélkül visszavonni a százszázalékos vámilletékről szóló döntést. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, Szerbiának fel kell hagynia a koszovói függetlenség elismerése ellen irányuló kampánnyal, azzal, hogy egyes országokat rábeszéli az elismerés visszavonására – jelentette ki az eszmecsere után Shpend Ahmeti, a koszovói csoport tagja.

Ahmeti úgy fogalmazott, hogy az újonnan felállított tárgyalócsoportnak „exkluzív felelőssége” a végleges megállapodás érdekében folytatott tárgyalás lefolytatása, csak konzultálnia kell Koszovó tisztségviselőivel is. Mint hozzátette: azt tudja üzenni az Európai Unió képviselőinek, hogy Pristina készen áll a tárgyalásokra és arra is, hogy megállapodjon a nyitott kérdések rendezéséről. Ez nem azt jelenti, hogy mindenbe bele fog egyezni a koszovói tárgyalófél, csak azért, hogy Szerbia elismerje a tartomány függetlenségét, jegyezte meg. Nem állnak készen arra, hogy bármilyen kompromisszumot elfogadjanak, csak azokat lesznek hajlandóak megfontolni, amelyek Pristina érdekeit is szolgálják, húzta alá a csoport egyik képviselője.

A FÜGGETLENSÉG KÖLCSÖNÖS ELISMERÉSE

A brüsszeli találkozót követően Koszovó arra számít, hogy lendületet vesznek a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások. Fatmir Limaj, a tárgyalócsoport másik tagja azt mondta, készek tárgyalni a háborús idők során eltűnt személyek ügyéről is, de, mint mondta, véleménye szerint a jövőben a dialógus nem úgy alakul majd, ahogyan eddig kinézett, nem bizonyos kérdésekről tárgyalnak majd külön-külön a megbízottak, hanem átfogó, végleges megoldást keresnek, melynek Limaj szerint az lesz a végeredménye, hogy Koszovó és Szerbia kölcsönösen elismeri egymás függetlenségét. A politikus azt mondta, hogy a viszonyok ma nem megfelelőek Belgrád és Pristina között, s a tárgyalócsoportok azért vannak, hogy ezt helyre tegyék.

NEM HARADINAJ ÖTLETE VOLT

Közben, mint ismeretes, a legtöbben attól tartanak, hogy bár Hashim Thaçi koszovói elnök ígéretet tett a vámilleték megszüntetéséről az amerikai adminisztrációval folytatott beszélgetései során, Ramush Haradinaj kormányfővel, politikai ellenlábasával meggyűlhet a baja ennek a célnak a teljesítésekor. A koszovói elnök viszont tegnap kijelentette, hogy indokolatlan e félelem, mert Haradinajnak semmi köze sem volt az illetékek bevezetéséhez, így nem lesz ellenére azok esetleges feloldása sem. Thaçi közölte, Enver Hoxhaj kormányalelnök szorgalmazta a százszázalékos sarc bevezetését, Kadri Veseli, a Koszovói Demokrata Párt elnöke pedig azonnal támogatásáról biztosította ezt az ötletet. Így született végül meg a teher bevezetésének a döntése, fogalmazott nyilatkozatában Thaçi. A részletekről szólva elmondta, hogy Hoxhaj először tíz százalékban szerette volna meghatározni a szerb árura kivetett illetéket, de később Veseli azt javasolta, írjanak hozzá még egy nullát és száz százalékos legyen a vám. A kormány jóváhagyta a szigorú vámról szóló döntést – ismertette az elnök.