2024. szeptember 6., péntek

Csökkent a feketén dolgozók száma

Tavaly 17 százalékkal kevesebb személyt dolgoztattak munkaviszony létesítése nélkül

2019 a biztonságos munkakörülmények megteremtésének éve lesz – jelentette ki Zoran Đorđević szerb munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter ma Belgrádban.

A Mondj nemet a feketemunkára! elnevezésű országos kampány eredményeit bemutató sajtótájékoztatón Đorđević kiemelte, idén is folytatják a küzdelmet a szürkegazdaság és a feketemunka ellen.

Szavai szerint a korábbiakhoz képest nagyjából 16 ezerrel csökkent az illegálisan alkalmazott munkások száma. A miniszter arról is beszámolt, hogy az esetek 90 százalékában miután a munkaügyi felügyelőség munkatársai lefülelték az alkalmazottait be nem jelentő munkaadót, a munkásokkal nem sokkal később hivatalosan, törvényes keretek között is munkaviszonyt létesítettek.

A miniszter azt is elmondta,  idén növelik majd a munkafelügyelők számát az építkezéseken, hisz ez az a terület, ahol a legtöbben dolgoznak bejelentetlenül, egyben itt történik a legtöbb munkabaleset is.

– A tavalyi év során több mint 70 ezer felügyelőségi ellenőrzésre került sor. Ez 38 százalékkal több, mint 2017-ben. Az eredmények bátorítóak, így az a célunk, hogy idén még gyakrabban kerüljön sor felügyelőségi ellenőrzésre. Ettől a tevékenységtől azt várjuk, hogy idén legalább újabb 17 százalékkal csökken a feketén dolgozók száma – taglalta Zoran Đorđević.