2024. szeptember 6., péntek

„Az entitást a szeretet élteti”

Kitüntetést kapott Ana Brnabić a boszniai Szerb Köztársaság napján

Számos rendezvénnyel ünnepelték meg ma a boszniai Szerb Köztársaság napját Banjalukában, a rendőrség egységei és a civil szolgálatok tagjai is ünnepélyes felvonulást tartottak. Az eseményen jelen volt Milorad Dodik, a boszniai hármas elnökség szerb tagja és jenlegi elnöke, Željka Cvijanović, a boszniai szerb entitás elnöke, valamint Ana Brnabić szerb kormányfő is. Cvijanović beszédében arra fektette a hangsúlyt, hogy a boszniai Szerb Köztársaságot polgárainak szeretete tartotta eddig is életben, s a jövőben is ez a szeretet élteti. Senki sem győzheti le az entitást mindaddig, amíg a polgárai egységesek – közölte, majd rámutatott arra, hogy a szabadságot tisztelni kell, mert annak nincs ára.

Ana Brnabić átveszi a kitüntetést Željka Cvijanovićtól (Fotó: Beta)

Ana Brnabić átveszi a kitüntetést Željka Cvijanovićtól (Fotó: Beta)

Mint ismeretes, 2015 végén a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a Szerb Köztársaság napját, s arra utasította a boszniai szerb képviselőházat, hogy hat hónapon belül hozza összhangba törvényhozását az állami jogszabályokkal. Minderre a mai napig nem került sor, s a bírósági döntés ellenére is ünneplik január 9-ét az entitásban, egy 1992-es döntésre emlékezve, amikor is megteremtették annak alapjait a boszniai szocialista köztársaság szerb képviselői. A bosnyákok viszont erre a dátumra az etnikai tisztogatás kezdeteként tekintenek.

A mai ünnepségen köztársasági kitüntetésben részesítették a szerb kormányfőt. A szarajevói média arra emlékeztetett, hogy hasonló elismerést korábban Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić és Momčilo Krajišnik kapott.

Aleksandar Vučić szerb államfő is gratulált ma az entitás képviselőinek. Azt mondta, Szerbia mindenkor kész önzetlen segítséget nyújtani a Szerb Köztársaságnak, amikor csak polgárainak az életminőségén szeretne javítani és amikor csak kihívásokkal találja szembe magát. Ugyanakkor az entitás szerepe is nagy, fogalmazott, mert őrizve a békét Bosznia-Hercegovinában lehetővé teszi, hogy Szerbia a gazdasági felemelkedés útját járja – tette hozzá.

Ma nem voltak tüntetések a városban, az Igazságot Dávidnak csoport tagjai a temetőbe látogattak el a tisztázatlan körülmények között elhunyt fiatal sírjához, s biztonsági okokból rendszerellenes jelvényeket sem tűztek ruházatukra.