2024. szeptember 6., péntek

Pristina dokumentumokat kér Belgrádtól

Továbbra sincsen érdemi előrelépés az egy éve meggyilkolt Oliver Ivanović ügyében

Az igazságügyi minisztérium továbbította az illetékes pristinai szerveknek az Oliver Ivanović meggyilkolásának ügyében összeállított jelentést, valamint a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható személyek kihallgatásakor készített jegyzőkönyveket – erősítette meg Nela Kuburović tárcavezető a Pink TV-nek nyilatkozva. Mint hozzátette, a belgrádi központú szervek Pristina kérelmének a nyomán hallgattak ki bizonyos személyeket.

– Ez ékesen szemlélteti Belgrád hajlandóságát az együttműködésre, azonnal eleget tettünk Pristina kérésének. Ezzel szemben a másik fél nem hajlandó az ilyen jellegű együttműködésre, azaz szó sincs kölcsönösségről. Ez az Oliver Ivanović meggyilkolásának ügyében indított nyomozás tekintetében sincsen másként. Pristina továbbra is elutasítja az együttműködést Belgráddal, nem enged betekintést a vizsgálat folyamatába, korábban pedig elutasította a felkérést, hogy a belgrádi központú szervekkel együtt valósuljon meg a nyomozás. Hiszem, hogy ha részt vehettünk volna a nyomozásban, már sokkal közelebb járnánk felgöngyölítéséhez. Ennek ellenére a szervezett bűnözés felderítésével megbízott ügyészség vizsgálati nyomozást folytat az ügyben, de a Nemzetbiztonsági Hivatal, a belügyminisztérium és egyéb illetékes szervek is foglalkoznak az üggyel – taglalta Kuburović.

Nem sokkal Kuburović ezen nyilatkozata után Suli Hoxha, különleges koszovói ügyész közölte, hogy Pristina nem kapta meg Belgrádtól a kért dokumentumokat. Ha ez esetleg még megtörténik, azokat csatolják a tárgyiratokhoz – tette hozzá, majd elmondta, hogy egyebek mellett az Ivanović mobiltelefonos beszélgetéseivel kapcsolatos kimutatást kérték Belgrádtól, de még korábban, ám ezeket a dokumentumokat nem bocsátották Pristina rendelkezésére.