2024. szeptember 6., péntek

Stefanović: Szigorítunk a büntetéspolitikán

Nebojša Stefanović belügyminiszter tegnap a nemzetbiztonsági tanács szombati, rendkívüli ülését követően kijelentette, a különféle bűncselekményekért járó büntetések drasztikus szigorítását tervezik bevezetni az országba.

A belügyminiszter elmondta, minisztériuma a következő egy hónapban több olyan törvénycsomagot készít, amelyek szigorítanak a legsúlyosabb bűncselekmények büntetéspolitikáján.

Stefanović: Ha ugyanaz a törvény érvényes Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy Auszt- riában, akkor mi is azt alkalmazzuk (Fotó:Beta)

Stefanović: Ha ugyanaz a törvény érvényes Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy Auszt- riában, akkor mi is azt alkalmazzuk (Fotó:Beta)

– Az új törvénycsomag kidolgozásánál az európai tapasztalatokra támaszkodunk, mert nem szeretnénk, ha valaki azzal gyanúsítana meg bennünket, hogy nem tartjuk tiszteletben az emberi jogokat. Ha ugyanaz a törvény érvényes Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy Ausztriában, akkor mi is azt alkalmazzuk. Európa a bűnözés újabb hullámára drákói törvényszigorítással válaszolt – magyarázta a belügyminiszter.

– Képzeljék el, ha egy súlyos bűncselekményre csak hat, hét vagy nyolc év után születik bírósági ítélet, miféle igazságügyről beszélhetünk ilzen esetben? A jövőben a bíróságoknak egy év áll rendelkezésükre, hogy ítéletet hozzanak – mondta Stefanović.

A belügyminiszter kifejtette, a rendkívüli parlamenti választások kiírása több tényezőtől függ.

– Ha felajánljuk az ellenzéknek a választásokat, akkor azt mondják, ők nem akarnak részt venni rajtuk. Most akkor mit kellene tennünk, mondjon le Vučić? Ha valakinek más politikai opciója is van a jelenlegi helyett, akkor legalább örülhetne a választásoknak – véli Stefanović.

Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette, az új megoldásokkal elfogadták a gyermekek és a nők elleni életellenes bűncselekményekért kiróható legsúlyosabb büntetéseket, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés bevezetését, amit Igor Jurić kezdeményezett, és több mint százezer polgár támogatott aláírásával.
Vučić elmondta még, hamarosan növelik az egyéb bűncselekményekre kiszabható minimális és maximális büntetéseket is.

– Várható, hogy belátható időn belül növelik az egyéb bűncselekményekre kiszabható minimális és maximális büntetéseket is, a családon belüli erőszaktól kezdve a gyilkosságig – mondta Vučić.
A nemi erőszakért jelenleg 3–12 éves börtönbüntetés szabható ki, de az esetek 36 százalékában legfeljebb 3 évig terjedő büntetés kaphatnak az elítéltek, az elkövetők 33 százaléka pedig 5 évig terjedő börtönbüntetést kap.

Nyitókép: Stefanović: Ha ugyanaz a törvény érvényes Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy Auszt- riában, akkor mi is azt alkalmazzuk (Fotó:Beta)