2024. szeptember 6., péntek

„Hatalomváltás nincsen választások nélkül”

Az elemzők szerint a rendkívüli választások megtartása elsősorban a kormánykoalíciót alkotó pártoknak felelne meg

Az ellenzék és a tüntetők kesztyűt dobtak a hatalomnak, értékelte Dragomir Anđelković politikai elemző az N1-nek nyilatkozva.

Mint hozzátette, az utcai tiltakozások egyelőre polgári jellegűek, viszont az is egyértelmű, hogy a jelenlegi ellenzék bizonyos képviselői és a tiltakozásokat szervezők, vagyis maga a polgári tiltakozás és bizonyos ellenzéki csoportosulások között bizonyos kapcsolat áll fenn. Az elemző szerint az ellenzék képmutató, hiszen tiltakozik, de nem támogatja a választások megtartását, más lehetőség viszont nincsen. A rendkívüli választások megtartása elsősorban a kormánykoalíciót alkotó pártoknak felelne meg és biztosan megnyernék azokat, szögezte le Anđelković.

Nebojša Stefanović belügyminiszter sem érti, hogy miként kerülhetne sor hatalomváltásra választások megtartása nélkül. Az SZHP nem zárkózik el az előrehozott választások témájának megvitatásától, ugyanakkor az ellenzék rendre fellázad, amikor napirendre kerül a téma, hiszen nem célja a rendkívüli választásokon való részvétel, mondta korábban Stefanović, hozzátéve, hogy a demokrácia szempontjából rendkívül káros, amikor bizonyos erők a hatalom választások megtartása nélkül történő leváltását követeli.

– Akármikor felajánljuk a rendkívüli választások megtartását, az ellenzék közli, hogy nem támogatja azt. Ilyenkor felmerül az emberben a kérdés, hogy pontosan mit óhajtanak? Tiltakoznak a hatalom ellen, ám nem akarnak választást. Vajon azt képzelik, hogy Vučić lemond és felkínálja Đilasnak az államfői tisztséget? – fogalmazott Stefanović.