2024. szeptember 5., csütörtök

Tárgyalnak majd Koszovóról?

Ivica Dačić: Ha az ENSZ nem tűzi napirendre, tovább húzódhat a Belgrád–Priština-párbeszéd

Még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa folytatja-e a vitát a héten Koszovóról, hiszen az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Lengyelország is ellenezte, hogy az ülés napirendjén szerepeljen az ENSZ-főtitkár háromhavi, Koszovóról szóló jelentése – írja a szerb média, Ivica Dačić külügyminiszter nyilatkozatára hivatkozva.

Dačić mai sajtótájékoztatóján kiemelte, az ENSZ Biztonsági Tanácsában először történt meg az, hogy nem sikerült elfogadni még a napirendet sem, s ez komolytalan képben mutatja az ENSZ-et. Szavai szerint azt az ülést, amelyen Koszovóról kellene vitát folytatniuk, február 7-ére tűzték ki, de miután nem tudtak dűlőre jutni, várhatóan csak az ülés napján fogadják el a napirendi pontot, és akkor derül ki, hogy beszélnek-e Koszovóról is.

– Nehezen tudunk majd kilenc támogató szavazatot összegyűjteni, hogy napirendre tűzzék Koszovót, de azoknak sem lesz könnyű dolguk összegyűjteni a 9 szavazatot, akik nem szívesen tűznék ezt a témát az ülés napirendjére – hangsúlyozta Dačić. Figyelmeztetett arra, hogy miután leállították a Belgrád–Priština-párbeszédet, rossz üzenetet küldhet, ha mások támogatják azt az álláspontot, miszerint nem kell Koszovóról tárgyalni. Ebben az esetben nem zárható ki, hogy Koszovó soha többé nem kerül napirendre. Szavai szerint, ha a Belgrád és Priština közötti megállapodásra nem kerül sor egy-két éven belül, többé nem beszélhetünk a párbeszéd felgyorsításáról.

– Holnap Washingtonba utazok egy konferenciára, majd onnan New Yorkba, hiszen az ülést 7-ére tűzték ki, ám megtörténhet, hogy az ülés megnyitása után nem fogadják el a napirendet. Ez komolytalan lenne egy olyan szervezetre nézve, amely a világ vezetésére törekszik – mondta Dačić.