2024. szeptember 5., csütörtök

Az ENSZ-ben Koszovóról

Ivica Dačić Szijjártó Péterrel tárgyalt Washingtonban

Habár a világ nagyhatalmai közül többen is ellenezték a téma napirendre tűzését, tegnap helyi idő szerint délután New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa a koszovói helyzetről tárgyalt. Az ülésen Szerbiát Ivica Dačić külügyminiszter képviselte. Mint már korábban a Külügyminisztérium sajtóirodája bejelentette, felszólalásában Ivica Dačić elsősorban arra kívánt kitérni, hogy értékelése szerint a Biztonsági Tanácsnak a jövőben a korábbiakhoz jellemző figyelmet kellene a koszovói kérdésnek szentelnie. Emellett a külügyminiszter állást kívánt foglalni az aktuális koszovói helyzetről, külön kitérve Pristina egyoldalú, megszorító intézkedéseire, valamint az egyre gyakoribbá váló szerbellenes kilengésekre – közölte a sajtóiroda.

Németország, Lengyelország, Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok tartották indokolatlannak, hogy az ENSZ főtitkárának következő, háromhavonta bemutatandó Koszovó-jelentése a BT ülésének napirendjére kerüljön. Nagy-Britannia azon az állásponton van, hogy a koszovói helyzet mára annyira megjavult, hogy egyáltalán nem kellene a BT napirendjén szerepelnie, az USA viszont évente kétszer tárgyalna erről a témáról. Oroszország azt javasolta, hogy az eddigi négy helyett évente háromszor kerüljön a BT napirendjére a koszovói jelentés.

Ivica Dačić a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva korábban azt mondta, hogy Szerbia nyitott a kompromisszumra az ülések megtartásának gyakoriságával kapcsolatban, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy ez nem Szerbiától függ. Belgrád számára az a legfontosabb, hogy a koszovói helyzet témája ne kerüljön le az ENSZ, illetve a BT napirendjéről – nyomatékosította Dačić, hozzátéve, hogy ez az egyetlen észszerű hozzáállás a Belgrád–Pristina-párbeszéd vonatkozásában is.

Az Iszlám Állam elleni globális koalíció külügyminiszteri ülését megelőzően Washingtonban Ivica Dačić külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt. A felek elsősorban a Szerbia és a Magyarország közötti kapcsolatokat értékelték, elégedettségüknek adva hangot, hogy a bilaterális kapcsolatok kiválóak – olvasható a szerb Külügyminisztérium közleményében. A felek szerint a kiemelkedő kapcsolatok egyrészt a rendszeresen megrendezésre kerülő együttes kormányülésekkel magyarázhatók. A felek ezután a hamarosan Szerbiában tartandó együttes kormányülésen aláírandó államközi megállapodások szövegéről egyeztettek – közölte a Külügyminisztérium.