2024. szeptember 5., csütörtök

Egy az öt millióból, Belgrádban immár tizedszer

Több ezren tüntettek ma is a fővárosban - Újvidéken és Szabadkán is tiltakoztak

A tüntetés résztvevői tizedik alkalommal gyűltek össze a Belgrádi Egyetem Filozófiai Karának épülete előtt. A tiltakozó felvonulók a város főbb utcáin vonultak a Szerb Rádió és Televízió épületéhez.

A megmozduláshoz csatlakoztak a belgrádi egyetemisták, akik a délutáni órákban vonultak utcára. Ők azért tüntetnek, hogy felhívják a figyelmet Szerbia tanult fiataljainak tömeges elvándorlására, továbbá ezzel is szerették volna támogatni tanáraikat. A Belgrádi Egyetem professzorai közül többen is rendszeresen résztvesznek a megmozdulásokon, csakúgy mint több ügyvéd és Belgrád művelődési életének számos képviselője.

A tömeghez ma Marko Vidojković író és Sanja Pilipović szólt. Utóbbi édesannyja annak az egyik kiskorúnak, aki a múlt szombati belgrádi tüntetésen bitófamakettel sétált.

A tiltakozás szervezői korábban közleményben arra figyelmeztették támogatóikat, hogy ne hozzanak magukkal akasztófa, vagy más hasonló maketteket, hisz azok olyan erőszakos cselekedetek szimbólumai, amelyek ellen ez az egész mozgalom a kezdetektől fellépett.

Az első megmozdulást tavaly november 30-án Kruševacon tartották, amelyen az egybegyűltek azt követelték kerítsék kézre Borko Stefanović, az ellenzéki szövetség egyik vezetőjének támadóját.

A Polgárok hétről hétre egyre több követeléssel adnak hangot elégedetlenségüknek; médiaszabadságot, az erőszakmentes légkör megteremtését, a korrupció felszámolását akarják, de Oliver Ivanović gyilkosainak kézre kerítése és a nyugdíjasok érdekeinek érvényesítése is az elvárások közt szerepel.

Tegnap Újvidéken és Szabadkán is volt tüntetés, a Szerb rádió és Televízió információi szerint Niš, Smederevo, Kruševac, Pančevo, Užice, Kraljevo, Loznica, Kikinda, Valjevo, Leskovac, Zaječar, Požarevac és Čačak adott még helyet a tiltakozók megmozdulásainak.

Ma a fővároson kívül Gračanica, Aleksandrovac, Kragujevac, Pirot, Gornji Milanovac városokban szerveztek hasonló megmozdulást.