2024. szeptember 14., szombat

Ne legyenek megtévesztőek a reklámok!

A parlamenti képviselők öt új törvényt fogadtak el

A reklámtörvény a fogyasztók védelmét, valamint a polgárok megtévesztésének elkerülését tartja szem előtt, azt, hogy a polgárok ne sodorják magukat felesleges költségekbe, illetve szabályozza azt is, hogy egy filmet, vagy más informatív, vagy szórakoztató jellegű műsort hányszor lehet kommerciális tartalmak miatt megszakítani, valamint az alkoholos italok, gyógyszerek mely időszakokban és milyen módon reklámozhatók. Erre a törvényre összesen 84 módosítási indítványt nyújtottak be a parlamenti képviselők, amiből 52-t a kormány elfogadott.

Az eddig érvényben levő törvényt még tíz évvel ezelőtt hozta meg a parlament, azóta elavult, ugyanakkor az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamatban a törvényeket, így ezt a törvényt is az európai törvényekhez kell igazítani, amely nagyobb védelmet nyújt a fogyasztók számára, valamint a gyermekeknek. Mindenek előtt a felesleges költekezést, a megtévesztést akarják megelőzni és korosztálynak megfelelő tájékoztatást meghatározni, emelték ki a tegnapi parlamenti ülésen a képviselők. Amellett, hogy a törvény számos újdonságot tartalmaz, mindenek előtt az alkoholos italok, valamint a dohányárú reklámozását szigorította. Alkoholos italokat csupán az esti, éjjeli órákban lehet majd reklámoznia tévében.

Kampányidőszak lévén, szóba kerültek a politikai reklámanyagok, röplapok, plakátok is, hiszen ezekre is kitér a törvény. Egyes képviselők szigorították volna a törvény előírásait, míg mások mondatrészeket töröltettek volna ki.

A képviselők rövid vitát folytattak az információbiztonságról szóló törvényről, amelynek elsődleges célja, hogy az elsősorban az internetes kommunikáció erősebb védelmet kaphasson, hiszen korában számos esetben internetes bűnözők feltörték az állami intézmények honlapját. Így az információbiztonságról szóló törvény pontosan meghatározza az információs rendszerek védelmének minden lépését, illetve a védelmi rendszert felállító vállalatok kötelezettségeit és felelősségét. Erre a törvényre a képviselők 13 módosítási indítványt nyújtottak be, amiből 8-at fogadott el a parlament illetékes bizottsága.

A parlamenti képviselők előtt két, korábban meghozott törvényjavaslat is szerepelt, mégpedig az elektronikus médiumokról szóló törvény 11. szakaszának 4., 5. és 6. cikkelyének hiteles értelmezése, valamint a szerzői és kapcsolódó jogokról szóló törvény 2. szakaszának hiteles értelmezése is. Az elektronikus médiumokról szóló törvény szakaszainak értelmezése kapcsán a képviselők már korábban véleményt mondtak az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) és az RTV (Vajdasági Rádió és Televízió) Program Tanácsának egyes tagjairól. Tegnap a szerzői jogok kapcsán tettek megjegyzéseket.

A szerzői jogokról szóló törvényszakasz hiteles értelmezése kapcsán megszólalt a Szerbiai Újságírók Egyesülete, a Szerbiai Fotóriporterek Egyesülete, a Vajdasági Fotóegyesület, a Fényképfejlesztő Központ, valamint a Fényképészek Szervezete is, arra kérték a parlamenti képviselőket, hogy szavazzák le az hiteles értelmezést, ugyanis eszerint miután egy fénykép elektronikus formátumban megjelenik, a szerző elveszíti afelett szerzői jogát, vagyis ezzel az értelmezéssel megfosztanák a fényképészeket szerzői joguktól. A parlamenti képviselők nem fogadták el sem a szerzői jogok 2. szakának hiteles értelmezését, sem pedig az elektronikus médiumokról szóló törvény kapcsán megfogalmazott hiteles értelmezését.

A parlamenti képviselők ugyanakkor elfogadták mind az öt: a rendőrségi, a közrendről szóló, a nyilvános helyen történő gyülekezésről, az információbiztonságról szóló törvényt és a reklámtörvényt.

A képviselők tegnap lehetőséget kaptak arra, hogy képviselői kérdéseket tegyenek fel. Olena Papuga, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője Zorana Mihajlovićhoz és az építési minisztériumhoz irányított kérdésében felvetette, a minisztérium visszafizeti-e azoknak a polgároknak az épületük legalizációjára befizetett összegek legalább egy részét, miután az új legalizációs törvény szerint a legalizációs költségek jóval kisebbek ma, mint korábban voltak. Ivan Tasovac tájékoztatási miniszterhez ugyanakkor két kérdést intézet, egyrészt megkérdezte, tavasszal miért vették le az RTV műsorainak sugárzási lehetőségét az avalai adóról, amivel lehetetlenné tették Vajdaság déli részén, valamint Közép- és Dél-Szerbiában is az RTV műsorainak figyelemmel követését. Majd megkérdezte, mikor épül újjá az RTV 17 évvel ezelőtt lebombázott épülete.