2024. szeptember 14., szombat

A DP meghaladná önmagát

Bojan Pajtić: Vučić „tisztességes és haladó” Szerbiájának múlttá kell válnia

A Demokrata Párt mától a szabad, méltóságteljes és boldogabb Szerbiáért száll síkra, hallhatták tegnap az egybegyűltek Bojan Pajtić pártelnöktől a Demokrata Párt Főbizottságának ülésén. Pajtić értékelése szerint a Szerb Haladó Párt az utóbbi nyolc hónapban elveszítette szavazói egyötödének a támogatását. Aleksandar Vučić tisztában van mindezzel, ezért is döntött a rendkívüli választások kiírása mellett, hogy legalább még 2020-ig megtarthassa a hatalmat, érvelt Pajtić, mondván: ha három polgár közül kettő elmegy szavazni, akkor Vučić és udvartartása politikai múlt lesz.

– Szerbiának tudásra és jól szervezett rendszerre van szüksége. Napjainkban Szerbia a botok és a tudatlanok Eldorádója, az ország, ahol vásárolják a diplomákat, a tudást pedig eldobják. Nem az az elképzelésünk, hogy jobbak legyünk az SZHP-nél. Erre mindenki képes. Mi a DP-nél szeretnénk jobbak lenni, a valamikori DP-nél, annál, amilyen 2012-ig volt. A DP még soha nem állt ennyire készen a választásokra, mint amennyire most. Egyszerűen nincsen más alternatíva. Babić, Rističević, Gašić és Vučić „tisztességes és haladó” Szerbiájának múlttá kell válnia. Ez nem a pártpolitika, hanem a tisztességes és demokratikus Szerbia túlélésének a kérdése – fogalmazott Pajtić.

A pártelnök sajtónyilvános beszédét követően a főbizottság zárt ajtók mögött folytatta ülését. A tervek szerint a DP választási programját és terveit, valamint a párt etikai kódexét vitatták meg.