2024. szeptember 14., szombat

Megkezdődött Gašić leváltása

Az új miniszter kinevezéséig Dušan Vujović pénzügyminiszter vezeti a védelmi tárcát

Aleksandar Vučić miniszterelnök szombaton aláírta a Bratislav Gašić védelmi miniszter leváltásáról szóló javaslatot, amelyet a köztársasági parlamentbe továbbított elfogadásra. Az új tárcavezető kinevezéséig a miniszterelnök Dušan Vujović pénzügyminisztert bízta meg a védelmi minisztérium vezetésével.

Sajtóértesülések szerint a Szerbiai Képviselőház február 5-én vitatja meg a Gašić leváltásáról szóló javaslatot. Az ülésen Vučić is jelen kíván lenni, mert mint megjegyezte: esélyt szeretne adni az ellenzéki képviselőknek, hogy támadják.

A miniszterelnök köszönetet mondott Gašićnak eddigi munkájáért. Értékelése szerint a tárcavezetőnek sikerült magasabb szintre emelnie a Szerbiai Hadsereg harci készültségét, valamint fejleszteni a hadiipart. Mindennek ellenére Gašić olyasmit mondott, amit nem lett volna szabad, ezért mennie kell, fűzte hozzá Vučić.

Emlékeztetőül, Gašić tavaly december elején egy sajtótájékoztatón a kamerák elé térdeplő újságírónőhöz szólva megjegyezte: „Szeretem az olyan újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek.” Vučić nem sokkal ezt követően bejelentette, hogy a védelmi miniszternek mennie kell.

Azóta országszerte több városban is tiltakozást szerveztek az újságírók. A sajtómunkások egyrészről a szóban forgó incidens miatt tiltakoztak, és Gašić leváltását sürgették, másrészről pedig az újságírók kedvezőtlen helyzetére igyekeztek felhívni a közvélemény figyelmét.