2024. szeptember 14., szombat

Alagútátfúrás a csúcsvezetőség jelenlétében

Aleksandar Vučić: Nehéz ember vagyok, de a munkások tudják, mit miért teszek

A Takovo környéki Savinac alagút jobb oldali sávja átfúrásának alkalmából rendezett ünnepségen Aleksandar Vučić miniszterelnök a kormány sikerességét és hatékonyságát méltatta. A kiépített kilométerek tekintetében az aktuális összetételű kormány bármelyik korábbinál sikeresebb, emelte ki a miniszterelnök a 11-es közlekedési folyosón található, 270 méter hosszú alagút bejáratánál.

– Köszönet illeti a munkásokat. Ezek a munkások kilométerei, a munkások évei. Ez pedig a munkások kormánya. Tudom, hogy nehéz ember vagyok, de azt is tudom, hogy a munkások tudják, mit miért teszek. Ennek az államnak szüksége van a munkásokra. Szerbiát a munkások állítják talpra. Egy újabb cső, egy újabb alagút, egy újabb út – ez a tervünk, nem áll szándékunkban megállni. Nem önmagunknak építünk, hanem az életnek és a jövőnek – fogalmazott Vučić, majd köszönetet mondott Azerbajdzsán nagykövetének, hiszen a 11-es közlekedési folyosó szóban forgó szakaszát egy azerbajdzsáni cég építi.

NEM NÖVEKSZIK A KÖZADÓSSÁG

A miniszterelnök kihasználta az alkalmat, és a kormány legújabb sikereiről is beszámolt a jelenlevőknek. Elmondása szerint sikerült megállítani a közadósság növekedését. A miniszterelnök becslése szerint az ország adóssága a következő évtől csökkenni fog.

– Azt hittem, hogy a közadósság idén a GDP 80 százalékát teszi ki, ám végül sikerült megállítanunk a növekedést. 2008 és 2012 között Szerbia adóssága a GDP 26 százalékáról 64 százalékára növekedett. Ilyen jellegű folyamatokat követően nehéz volt megállítani a közadósság további növekedését. De sikerült. Januárban az állami költségvetés bevételei a tervezettnél nagyobbak voltak. Mindenki tudja, hogy nem vagyok optimista ember, de a közpénzügyekkel még én is elégedett vagyok. Hiszem, hogy ezen a téren nem lesznek nehézségeink – magyarázta a kormányfő.

MAJD MERKEL MEGMONDJA

Az alagút bejáratánál a kormányfő a szerb–horvát viszonyokról is szót ejtett. Mint megjegyezte, reméli, hogy az új horvát kormány megalakulását követően a horvátországi szerbek nagyobb biztonságban érzik magukat hazájukban, mint eddig. Szerbia jó kapcsolatokat kíván fenntartani Horvátországgal, és bízik abban, hogy ebben a kérdésben végül a másik félnél is az értelem kerekedik felül, nyomatékosította a miniszterelnök.

A régióban uralkodó helyzethez kapcsolódóan Vučić aggodalmának adott hangot, mert attól tart, hogy a menekültáradat tavasztól fokozódik, az pedig kedvezőtlenül befolyásolhatja a biztonsági körülményeket. A szerb miniszterelnök sokat vár a Londonban csütörtökre összehívott szíriai adományozó konferenciától, mert a helyszínen Angela Merkel német kancellárral, David Cameron brit miniszterelnökkel és Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel is beszélgetni fog. Reményei szerint a három államvezető érdemben járulhat hozzá a válság megoldásához. Mielőbb szükség lenne megtenni a megfelelő lépéseket, hiszen Szerbia nem szeretné, ha meginogna a Nyugat-Balkán stabilitása, mondta a kormányfő.

NEM LESZ MÉZESMADZAG

A rendkívüli parlamenti választásokhoz kapcsolódóan Vučić megerősítette, hogy a Szerb Haladó Párt március 4-ig fejezi be az esetleges választási koalíciókkal kapcsolatos tárgyalásokat. Egyelőre nem tudja, hogy a Szerb Megújhodási Mozgalom és az Új Szerbia is az SZHP-vel közösen indul-e a választásokon.

Vučić ismét fontosnak tartotta aláhúzni, hogy nem foglalkozik különösképpen sokat a választások témájával, mert ennél mérhetetlenül fontosabbnak tartja munkáját. A kampány 45 napos lesz, annyi feltehetőleg mindenki számára elegendő lesz, hogy elmondja mondanivalóját, fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy az SZHP nem kívánja félrevezetni a polgárokat.

– Rengetegen sürgetik a választásokat, de csak azért, hogy megpróbálják visszaszerezni korábbi privilégiumaikat, hogy folytathassák a semmittevést, az ország kirablását, annak eltulajdonítását, ami a polgároké. De a nép mindent lát és mindent tud – fogalmazott Vučić.