2024. szeptember 14., szombat

DP: A haladók ellehetetlenítik a gazdák helyzetét

A demokraták és az LDP a mezőgazdasági támogatások csökkentése miatt tiltakoznak

A Demokrata Párt értékelése szerint Aleksandar Vučić tönkretette a mezőgazdaságot és több ezer gazdaság számára tette lehetetlenné a fennmaradást. A párt közleményében arra is rámutatnak, hogy hiába állítja a hatalom ennek ellenkezőjét, kormány csökkentette a mezőgazdasági támogatásokat.
– A támogatások csökkentése miatt csökken a termelés, emelkednek az árak, a falvak pedig szinte teljesen kiürülnek majd. A mágnások és a nagytőkések érdekében a hatalom a földtörvénnyel már több tízezer gazdát megkárosított. Most pedig a kormány elfogadta a támogatások elosztásáról szóló rendeletet, amelynek egyetlen célja van: tönkretenni a szerbiai mezőgazdaságot, illetve gazdákat, a külföldi és hazai mágnások legnagyobb konkurenciáját. Azért teszik mindezt, hogy az SZHP csúcsvezetéséhez közel állók minél olcsóbban vásárolhassák fel a tönkretett gazdák földjeit – áll a DP közleményében.
Ugyanez a Liberális Demokrata Párt álláspontja is. Predrag Patić, az LDP tartományi szervezetének elnöke megrökönyödésének adott hangot, amiért a kormány ennyire drasztikusan csökkentette a mezőgazdasági támogatásokat. Folytatódik a kisgazdaságok tönkretevésének céljával indított hadjárat, nyomatékosította Patić.