2024. szeptember 14., szombat

Szerbia tudja, kire támaszkodik

Aleksandar Vučić: Németország az egyik legjelentősebb munkaadó Szerbiában

Az Európai Unió felé vezető úton Szerbia Németországra támaszkodik, húzta alá Aleksandar Vučić kormányfő az Andreas Michaelisszel, a német külügyminisztérium politikai igazgatójával folytatott beszélgetést követően, majd arról biztosította tárgyalópartnerét, hogy Szerbia számára továbbra is a Balkán stabilitása és az ország európai útja élvez prioritást.

A szerb miniszterelnök köszönetét tolmácsolta a német beruházóknak, akik Szerbiában üzletelnek. Németország nemcsak Szerbia egyik legjelentősebb beruházójává nőtte ki magát, hanem az egyik legfontosabb munkaadó is az országban, emelte ki a kormányfő.

A felek a menekültválság témájáról is beszélgettek. Michaelis elmondása szerint Németország transzparens politikai megoldást keres, olyat, amely nem befolyásolja kedvezőtlenül a menekültek balkáni útvonalán elhelyezkedő országokat. Vučić válaszként ismét aláhúzta: Szerbia aktívan kívánja kivenni részét a menekültválság megoldásából.

Belgrádi látogatása során Michaelis Jadranka Joksimovićtyal, a kormány európai integrációval megbízott tárca nélküli miniszterével is találkozott. Egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az integráció tekintetében igencsak mozgalmas év elé néz az ország. Joksimović megismételte a kormány álláspontját, hogy jó lenne mielőbb megnyitni a 23-as és a 24-es tárgyalási fejezeteket, valamint arról biztosította a német politikust, hogy Szerbia idén is a korábban jellemző elkötelezettséggel áll hozzá a reformokhoz. A közelgő rendkívüli választások semmilyen formában nem befolyásolják a megkezdett reformokat, emelte ki a miniszter.

Michaelis megnyugtatta Joksimovićot, hogy Szerbiának semmi oka az aggodalomra, ha az ország teljesíti a kapcsolatos feltételeket, akkor Németország támogatni fogja a 23-as és a 24-es fejezetek megnyitását.

A német külügyminisztérium politikai igazgatója hétfő este Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel találkozott. Dačić a két ország közötti bilaterális kapcsolatokat méltatta, amelyeket szerinte még a mostaninál is jobbá lehet tenni. Michaelis értékelése szerint az utóbbi néhány évben nemcsak a Németország és Szerbia közötti bilaterális kapcsolatok mélyültek el, hanem Szerbia is elismerésre méltó fejlődésen esett át.