2024. szeptember 14., szombat

„Szíriáról beszéltek, de magukra gondoltak”

Aleksandar Vučić: Szerbia a legkevesebb pénzt felajánló államok sorába tartozik, de egyike a legszegényebbeknek is

A Szíria megsegítése céljából szervezett londoni adományozói konferenciát értékelve Aleksandar Vučić miniszterelnök azt mondta, nem voltak egybehangzóak a vélemények a válság megoldása kapcsán. Véleményének adott hangot, hogy a jelen lévő országok közül sokan saját magukra gondoltak, miközben Szíriával foglalkoztak. A szerb jelenlét kapcsán kijelentette: megtiszteltetést jelent az országnak, hogy meghívták erre az értekezletre, mert ez azt jelenti, hogy tisztelet övezi. Mint mondta, a menekültekkel szemben tanúsított humánus viszony egyik pozitív hozadéka az, hogy ma ekként tekintenek országunkra.

Megjegyezte, hogy Szerbia a legkevesebb pénzt felajánló államok sorába tartozik, de egyike a legszegényebbeknek is azok az országok között, amelyek ott lehettek ezen az adományozói konferencián.

Aleksandar Vučić elmondta, hogy a négyszemközti beszélgetései közül a leghosszabb ideig Angela Merkel német kancellárral egyeztetett. Az európai integrációkról és a migránsválságról volt szó. Merkel elégedetten szólt a szerbiai politikáról. Fontos jelzés a német elismerés a befektetők számára is, hangsúlyozta beszámolójában Vučić.

A tanácskozás részvevői egyébként 2016-ra összesen 6 milliárd, a 2020-ig terjedő időszakra pedig további mintegy 5 milliárd dollár folyósítását ígérték. David Cameron brit kormányfő hangsúlyozta, hogy ekkora összeget még sohasem ajánlottak fel humanitárius válság enyhítésére.

Londonban a brit, a német, a kuvaiti és a norvég kormány, valamint az ENSZ közös szervezésében megrendezett értekezleten hetvennél több ország küldöttei vettek részt.