2024. szeptember 14., szombat

Aleksandar Vučić: szigorúbb az ellenőrzés a szerb-macedón határon

Nem zárták le a szerb-macedón határt pénteken, csak az egy nappal korábbi zágrábi rendőrségi egyeztetést követően ismét szigorítottak az ellenőrzésen, ezért lassabban érkeznek a migránsok - közölte a szerb belügyminisztérium pénteken, miután a Večernje Novosti című belgrádi napilap úgy értesült, Szerbia pénteken lezárta Macedóniával közös határát.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban arról állapodtak meg, hogy ezentúl a migránsokat közös erővel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat, ez lassítja a migránsok érkezését. A lap péntek kora délután azt írta, hogy Szerbia azért zárta le a határt, mert mert Horvátország nem enged be újabb migránsokat Szerbiából, hogy azok Szlovénia és Ausztria felé folytassák útjukat.

A szabadkai Pannon RTV šidi beszámolója szerint harmadik napja nem indult egy migránsokat szállító vonat sem Sidről Horvátországba, így a szerb oldalon mintegy 80 autóbusznyi ember gyűlt össze.

A Večernje Novosti a szerbiai menekültügyi főbiztosságra hivatkozva arról számolt be, hogy a fejleményeket figyelembe véve Szerbia inkább lezárta a macedón határt, hogy ne torlódjanak fel a bevándorlók az országban. A preševói befogadóközpontba péntek reggel óta egyetlen migráns sem érkezett - tudósított a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) riportere, a központ munkatársai pedig nem tudják, folytatódik-e az áradat.

A határ lezárásának lehetősége nem áll távol a szerbiai vezetéstől, Ivica Dacic külügyminiszter a Kurir című szerb napilap pénteki számában fejtette ki: egyre valószínűbb, hogy Szerbia lezárja a határait a közel-keleti háborús övezetekből érkező menekültek előtt. Megfogalmazása szerint Szerbia akkor lépne, ha Ausztria leállítaná a bevándorlók befogadását.

A Danas című napilap szerdán arról számolt be, hogy március elsejével teljesen lezárja a határait az Európai Unió a közel-keleti migránsok előtt, így azok sem léphetnek majd be többé, akik háborús övezetből érkeznek. Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter szerint viszont ez nem lehetséges, inkább a belépők számának korlátozásával lehet csökkenteni a migrációs nyomást.