2024. augusztus 20., kedd

Ma szállítják haza a holttesteket

Szerbia Líbiai nagykövetségének két diplomatája egy bombázás áldozata lett

A líbiai szerb nagykövetség két meggyilkolt diplomatájának, Slađana Stankovićnak és Jovica Stepićnek holttestét ma délután folyamán szállítják Szerbiába. A külügyminisztérium főtitkára nyilatkozatában kiemelte, hogy Szerbia és az áldozatok hozzátartozói is megérdemlik, hogy egyértelmű választ kapjanak az Egyesült Államoktól, miért bombáztak azon a területen.

Hiszem azt, hogy azok, akik döntést hoztak a végső célpontról mindent megtesznek azért, hogy kiderítsék, tudtak-e arról, hogy abban a táborban volt más is, nem csak az iszlám állam tagjai – mondta Odalović, majd hozzátette, hogy az esetet részletesen kivizsgálják.

A bombázást senki sem láthatta előre, és az félbeszakított egy küldetést, egy eset megoldását. Odalović hozzátette, hogy Líbiában a jelenlegi helyzet nagyon kaotikus, mert több fegyveres erő is van, akik a különböző területeket uralják.

Szerbia az esetet követően azt is megfontolja majd, be kell-e zárnia a líbiai nagykövetséget. Bármilyen döntést hozni addig, amíg az elrabolt diplomatáink a bűnszervezetek kezei között voltak, veszélyes volt – tette hozzá a főtitkár.

A két diplomatát 2015 novemberében rabolták el a líbiai Sabrata városában. Azért haltak meg, mert az Egyesült Államok lebombázta az Iszlám állam egyik táborát, amelyben őket fogva tartották.