2024. szeptember 13., péntek

Hamarosan feloszlatják a parlamentet

A tervek szerint a szerb kormány délutáni ülésén fogadják el a köztársasági parlament feloszlatásáról szóló javaslatot, amelyet Tomislav Nikolić államfőnek továbbítanak, aki ezt követően dönt a parlament feloszlatásáról és kiírja az előrehozott köztársasági választásokat. Az eddig elhangzó nyilatkozatok alapján szinte teljesen biztosnak tűnik, hogy a rendkívüli köztársasági választásokat április 24-én tartják meg, ugyanúgy, mint a tartományi parlamenti és a helyhatósági választásokat. A vonatkozó törvény értelmében a választások kiírásától azok megtartásáig legalább 45 napnak kell eltelnie. A választási kampány legfeljebb 60 napos lehet.

A Szerbiai Képviselőház egyébként pillanatnyilag is teljes gőzzel dolgozik, a képviselők az utóbbi egy hétben esetenként éjszaka is az ülésteremben maradtak, igyekeznek minél több napirendi pontot elfogadni, mielőtt még feloszlatnák a parlamentet.

Az aktuális közvélemény kutatások szerint közel 50 százalékkal továbbra is a Szerb Haladó Párt a legnépszerűbb politikai csoportosulás, 11,4 százalékkal pedig a Szerbiai Szocialista Párt a második legtámogatottabb párt. A választók aktuális hangulata mentén a választási küszöböt a Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt-Liberális Demokrata Párt-Vajdasági Szociáldemokrata Liga koalíciója, a Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Demokrata Párt-Dveri koalíciója is átlépné.