2024. szeptember 13., péntek

A kormány a parlament feloszlatását kéri

Az építkezés első fázisa véget ért, a munka folytatását megelőzően muszáj választásokat tartani, indokolt a kormány

A kormányülésen elfogadták az indoklást, amely mentén Aleksandar Vučić miniszterelnök a Szerbiai Képviselőház feloszlatását javasolja Tomislav Nikolić államfőnek.

Aleksandar Vučić miniszterelnök a kormányülésen (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić miniszterelnök a kormányülésen (Fotó: Beta)

A szerbiai köztévé értesülései szerint az indoklásban elsősorban az aktuális összetételű kormány eddigi eredményeit sorolják fel, illetve méltatják. A kormánynak kevesebb mint két év alatt sikerült megvédenie az összeomlástól a közpénzügyeket, súlyos gazdasági intézkedésekkel a felépülés útjára vezette Szerbiát és elérte, hogy megnyíljanak a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások első fejezetei.

Szerbia ma politikai és gazdasági szempontból is stabil ország, a további fejlődés egyértelmű perspektívájával, áll az indoklásban, mint ahogyan az is, hogy mindezt nem sikerült volna elérni a polgárok támogatása nélkül.

Most, amikor a modern Szerbia építésének első fázisa befejeződött, ismét szükségessé vált az ország erőinek egyesítése, hogy befejeződhessenek a megkezdett reformok, olvasható az indoklásban, amelyben a kormány a köztársasági parlament feloszlatását és a rendkívüli köztársasági választások kiírását kéri az államfőtől.

Szintén az SZRTV értesülései szerint Nikolić holnap déli tizenkettőkor írja ki a választásokat.