2024. szeptember 13., péntek

Most akkor szereti Szerbia Oroszországot, vagy sem?

A NATO-val kötött megállapodás miatt Moszkva egyre határozottabban egy hasonló együttműködési megállapodás aláírását sürgeti

Oroszország évek óta vár arra, hogy a szerbiai illetékesek aláírják a megállapodást, amely alapján a niši székhelyű orosz–szerb Rendkívüli Helyzetek Központja kivételes diplomáciai státuszt élvezne. Azt követően, hogy a közelmúltban Szerbiában elfogadásra került a megállapodás, amely mentén a NATO élvez kiemelkedő diplomáciai státuszt az országban, az orosz fél meg volt győződve arról, hogy esetükben is megszületik egy hasonló határozat.

A belgrádi Danas napilap értesülései szerint ez azonban nem történik meg egyhamar, még Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök idén tavaszra tervezett belgrádi látogatásának alkalmával sem. Aleksandar Vučić miniszterelnök, korábbi kormányfő-helyettes immár három éve megtagadja a szerb–orosz megállapodás aláírását, és semmi jel nem utal arra, hogy Vučić megmásíthatja véleményét, írja a Danas.

A Szerbia és a NATO közötti kétoldalú megállapodásban – a köztársasági parlament február közepén fogadta el – a szerb állam kötelezettségeket vállalt magára a NATO-val szemben: a szövetség tagjainak katonái jogosultak a szabad áthaladásra Szerbia területén, ahol különleges státuszt (diplomáciai mentességet) is élveznek. A szerződés előírja a bizalmas információk egymás közötti megosztását is, valamint Szerbia a szövetség rendelkezésére bocsátja a hazai hadi infrastruktúrát.

Oroszország elutasítóan és heves indulatokkal fogadta a megállapodás elfogadását, majd nem sokkal a kedélyek részleges csillapodását követően Alekszandar Csepurin belgrádi orosz nagykövet kifejtette: mindezek után nem érti, hogy mi akadálya a hasonló, Szerbia és Oroszország közötti katonai megállapodás aláírásának. Ehhez hasonló az álláspontja Tomislav Nikolić köztársasági elnöknek is, amelyet nyíltan meg is osztott a közvéleménnyel. Ezen lépése állítólag igencsak felháborította Vučić miniszterelnököt, véli tudni a Danas.

A lap szerint a Vučićhoz közeli bennfentesek értékelése szerint Nikolić azt a benyomást próbálja kelteni, hogy mindent megtesz a szerb–orosz megállapodás aláírásának érdekében. Ez különösen fontos számára, tekintettel arra, hogy március 9-én Vlagyimir Putyin vendége lesz Moszkvában.

A sajtótalálgatásokkal egy időben Ivica Dačić külügyminiszter Szerbia katonai semlegességét hangsúlyozta. Szerbia megbízható partnere a NATO-nak, ám katonailag független, emelte ki Dačić a Petr Pavel tábornokkal, a NATO Katonai Bizottságának elnökével folytatott beszélgetés során Belgrádban.

Dačić arról is biztosította beszélgetőpartnerét, hogy a békepartnerség keretében Szerbia tovább fokozná az együttműködést a szövetséggel.

Mint azt Pavel tábornok aláhúzta, teljes mértékben megérti Szerbia semlegességi törekvését, és egyetért azzal kapcsolatban is, hogy ez a semlegesség nem akadálya az egyéni igényeket figyelembe vevő együttműködésnek.

A felek elsősorban a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem és a migránsválság tekintetében tartják fontosnak az együttműködés elmélyítését. A közös cél egy stabil és fejlődő Balkán a stabil és fejlődő Európában, értett egyet Dačić és Pavel tábornok, akik arról is hosszasan beszélgettek, hogy mennyire fontos szerepet játszik a KFOR Koszovóban a szerb lakosság biztonsága fenntartásának tekintetében.

Szerb Fiat Oroszországban – ettől nem áll el Vučić

Aleksandar Vučić miniszterelnök az orosz nagykövettel, Alekszandar Csepurinnal folytatott beszélgetés során reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődik a Szerbiában gyártott Fiatok exportja Oroszországba, innen pedig az Eurázsiai Gazdasági Unió területére. A szerb miniszterelnök bízik abban, hogy a részletek lefektetésével megbízott szerb–orosz vegyes bizottság hamarosan megkezdi munkáját.

A felek emellett a gazdasági együttműködés más aspektusait is körbejárták. Egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a gazdasági kapcsolatok elmélyítése lehet a záloga a más területeken való együttműködés jobbá tételének.

Az, hogy Vučić és Csepurin a NATO-ról vagy az Oroszországgal kötendő megállapodásról beszélgetett-e, vagy mi hangzott el ezzel kapcsolatban, nem derült ki a kabinetben megfogalmazott sajtóközleményből.