2024. szeptember 13., péntek

A haladók és a demokraták már átadták listáikat

A hétvégén beindult a választási kampány – Az SZHP nagygyűlést tartott Mitrovicán – Tito unokája az SZSZP listáján

A hétvégén már be is indult a választási kampány. A legnagyobb pártok gőzerővel kezdték gyűjteni az aláírásokat. Elsőként a haladók adták át választási listájukat, őket a demokraták követték, akik hajnali fél háromkor jelentek meg a választási bizottság előtt. A szocialisták „a régi szép idők” emlékére Joška Brozt is a listájukra tették. A híresztelések szerint Vojislav Koštunica is visszatér a porondra, de korábbi pártja helyett a Harmadik Szerbiát kívánja erősíteni.

Szombaton délután elsőként a Szerb Haladó Párt adta át 250 nevet tartalmazó listáját a szükséges 10 ezer aláírás kíséretében a Köztársasági Választási Bizottságnak. Az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik elnevezésű listán a haladók mellett a Szerbiai Szociáldemokrata Párt, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja, az Új Szerbia, a Szocialisták Mozgalma, a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Szerb Néppárt, a Szerbia Ereje Mozgalom és az Önálló Szerbiai Demokrata Párt jelöltjei találhatók.

A haladók a szükséges 10 ezer helyett 31 444 aláírást gyűjtöttek össze kevesebb, mint öt óra alatt Szerbia-szerte. Ez alkalommal Maja Gojković, a párt tisztségviselője azt mondta, a választásokon a polgárok arról döntenek, hogy a múltba szeretnének visszatérni, vagy pedig egy modern Szerbia felé haladnának, amit ez a párt kínál. Kiemelte, a művelődés és a közélet számos ismert személyisége található listájukon, de nem pontosította, hogy ki mindenki.

A párt vasárnap Mitrovicán tartott nagygyűlést, ahol Aleksandar Vučić elmondta, ha a választók bizalmat szavaznak nekik, kemény munka vár mindenkire, de az ország négy éven belül utoléri Európát, és nagyobb béreink és nyugdíjaink lesznek. Kiemelte, politikai ellenfeleinek egyetlen ideológiája van, mégpedig az, hogy Vučić-ellenesek.

A Facebook közösségi oldalon fényképek jelentek meg és olyan hírek, miszerint a párt a nagygyűlésre 110 autóbusszal szállította az embereket, akik a részvételért fejenként 500 dinárt és szendvicset kaptak.

A Demokrata Párt vasárnap hajnali fél háromkor adta át listáját a választási bizottságnak. Az Igazságos Szerbiáért – Demokrata Párt nevet viselő listán a DP mellett az Új Párt, a Mozgalom Krajináért, az Együtt Šumadijáért és a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége szerepel. A listavezető Bojan Pajtić pártelnök lesz, aki a dokumentáció átadásakor elmondta, Szerbia polgárai az elmúlt négy év alatt, amióta a haladók vannak hatalmon, elszegényedtek és megalázták őket. Szerinte fontos a minél nagyobb választási részvétel, mert a mostani választások „az utolsó járat az igazságosabb Szerbia felé”.

– Ha megnézzük a haladók választási listáját, azt láthatjuk, hogy azon a legkevesebb a haladó. Egy ilyen listáról még 85 haladó se kerül a parlamentbe. Ebben a fazékban benne vannak a NATO támogatói és ellenzői, amerikai diákok és a legnagyobb oroszimádók, szélsőbaloldali és szélsőjobboldali erők, körözőleveleken szereplő vezetéknevek és minden egyéb – nyilatkozta a DP elnöke a Politika napilapnak.

A Szerbiai Szocialista Párt az Egységes Szerbiával és a Szerbiai Zöldekkel kötött választási szövetséget. Ez alkalommal Ivica Dačić, a párt elnöke elmondta, több mint félmillió szavazatra számítanak. A párt listáján a „régi szép időkre emlékezve” ott lesz Josip Broz Tito unokája, Joška Broz is.

A koalícióról szólva elmondta, a szocialisták a szociális igazságosságért, az egyenjogúságért és az egyenlő esélyekért harcol, az Egységes Szerbia az önkormányzatok sikeres működésének jelképe, a zöldek pedig a fenntartható fejlődésért, a környezetvédelemért harcolnak. 

A pártelnök azt mondta, még a vasárnapi nap folyamán átadják listájukat, erre lapzártáig nem került sor.

A Nedeljnik hetilap úgy tudja, Vojislav Koštunica visszatér a politikába, de nem az általa alapított Szerbiai Demokrata Párt színeiben, hanem a Harmadik Szerbia keretében, ahol csatlakozik hozzá egykori párttársa, Slobodan Samardžić is.

Pengeváltásra került sor a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége és Ivica Dačić között. A horvát párt közleményt adott ki, amely szerint Dačić kijelentése, miszerint ők a horvátok érdekei ellenében cselekszenek, a horvátság elleni példátlan és közvetlen fenyegetésként élik meg. A közlemény említi Nebojša Stefanović belügyminisztert is, aki összekötötte a horvátországi szerb kisebbség helyzetét azzal, hogy a VHDSZ a Demokrata Párt listáján szerepel, amit szintén megfélemlítésként értékelnek.

„A vajdasági horvátok a Demokrata Pártot, ellentétben az SZSZP-vel, úgy élik meg, mint azt az erőt, amely 2000 után elismerte őket mint nemzeti kisebbséget, és teret adott jogaik intézményi érvényesítésére. A múlt század kilencvenes éveiben, a szocialisták uralma idején, más volt a helyzet: a horvátok nem voltak elismert közösség Szerbiában, és etnikai alapon üldözték őket” – áll a közleményben.

A témához kapcsolódva Miro Kovač horvát külügyminiszter azt mondta, Szerbia nem tesz eleget kötelezettségeinek, ugyanis nem biztosítja a parlamentben a kisebbségek részére a szavatolt képviselői helyeket.

Dačić válaszként elmondta, Szerbia minden nemzetközi kisebbségjogi előírásnak eleget tesz, viszont így, hogy nem önállóan indulnak, a természetes küszöb helyett az ötszázalékos bejutási küszöb érvényes rájuk is. Szerinte, ha a VHDSZ önállóan indulna, akár három képviselői helyet is szerezhetne.