2024. szeptember 13., péntek

Újabb részeredményeket közölt a RIK

A Köztársasági Választási Bizottság újraszámolja 99 szavazóhely eredményét

A Köztársasági Választási Bizottság közzétette az április 24-i parlamenti választások legújabb részeredményeit, melyek 98,64 százalékos feldolgozottságon alapulnak. Szinte semmi sem változott a korábbiakhoz képest, a Szerb Haladó Párt a szavazatok 48,24 százalékát szerezte meg. A Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia koalíciója 19,95 százalékot, a Szerb Radikális Párt 8,11 százalékot, Demokrata Párt 6,04 százalékot, az Elég volt! mozgalom szintén 6,04 százalékot, a Szociáldemokrata Párt, Liberális Demokrata Párt és Vajdasági Szociáldemokrata Liga koalíciója 5,04 százalékot, míg a Dveri 5,01 százalékot ért el.

Az eredmények nem tükrözik 114 szavazóhely eredményeit, melyek között van az a 99 is, melynek újraszámlálása folyamatban van.

A RIK ma délelőtt kezdte el újraszámolni 99 szavazóhely eredményét, mert már korábban megállapították, hogy azokon a helyeken súlyos szabálytalanságok történtek.

Dejan Đurđević, a RIK elnöke elmondta, hogy külön bizottságok alakultak a voksok átszámolására és a nap folyamán eldöntik, hogy mi lesz a leadott voksok sorsa. Mint ismeretes, a testület tegnap elrendelte 15 szavazókörzetben a voksolás megismétlését, amire valószínűleg május 4-én kerül sor.

Az ismétlés mintegy 18 ezer szavazót érint, és a megmérettetés eredménye döntően befolyásolhatja két koalíciós lista sorsát, amelyek a bejutási küszöb környékén mozognak. Az első a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom listája, amely jelenleg csupán néhány tucat szavazattal van az ötszázalékos bejutási küszöb felett. Hasonló a helyzet a Boris Tadić volt államfő vezette hárompárti koalícióval is, ők viszont körülbelül 1500 szavazattal tudták eddig megugrani a küszöböt, és így 5,04 százalékon állnak. A megismételt szavazás miatt ők is kieshetnek a parlamentből, és ezzel ugyancsak 13 képviselői helyet veszítenének.

Amennyiben a megismételt választás után mégsem kerülne be ez a két lista, szavazataikat a bejutó pártok között osztják el, így azok mandátumszáma növekedhet a 250 fős törvényhozásban.