2024. szeptember 12., csütörtök

A parlamenti retorika miatt aggódik a nagykövet

Kyle Scott bízik benne, hogy a szerb kormány mindent el fog követni a kedélyek csillapítása érdekében

A szerb parlamentben eluralkodott „lobbanékony képviselőházi retorika” miatti aggodalmát fejezte ki ma Kyle Scott, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete, aki szerint a viták már túllépnek a diplomatikus eszmecsere határain.

A nagykövet ma Aleksandar Vučić kormányalakítóval és Ivica Dačić leköszönő külügyminiszterrel is tárgyalt. A Dačićtyal folytatott beszélgetést követően reményének adott hangot, hogy a szerb kormány határozottan fog fellépni és harcolni az ilyen retorika ellen.

A nagykövet biztosította a külügyi tárca vezetőjét az USA támogatásáról hazánk európai uniós útján, s meggyőződését fejezte ki: a bilaterális kapcsolatok a két állam között a jövőben is fejlődni fognak. Mindenekelőtt Szerbia regionális stabilitás érdekében elkövetett lépéseit méltatta, de dícsérte a migránsválsághoz való megfelelő hozzáállást is.

Ivica Dačić a beszélgetés során köszönetet mondott az amerikai támogatásért. Részvétét fejezte ki az orlandói tömeggyilkosság miatt, melyben ártatlan életeket oltottak ki. Elégedetten szólt az USA és Szerbia közötti kapcsolatok fejlődéséről.