2024. szeptember 12., csütörtök
Szerkesztőségi összefoglaló

Érettségi vizsga sértegetésből

Az ügyvezető státuszú szerb és horvát külügyminiszterek mindenféle diplomáciai szépérzéket mellőzve üzengetnek egymásnak

Szerbia és Horvátország között csak nem akarnak csillapodni a kedélyek. Csütörtökön és pénteken még az oda-vissza röpködő diplomáciai jegyzékek, illetve azok átvételének megtagadása miatt kapkodta a közvélemény a fejét, szombaton és tegnap pedig ismételten sértések szálldostak a Belgrád–Zágráb vonalon.

Mire már a szerb fél végre úgy istenigazából elkezdhetett volna örülni az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalások 23. és 24. fejezetei megnyitásának, Miro Kovač ügyvezető státuszú horvát külügyminiszter közölte: amíg nem törlik a szerbiai jogrendből az univerzális joghatóságról szóló törvényt, addig Horvátország nem engedi a szóban forgó fejezetek lezárását.

Kovač ezt azt követően mondta, hogy Ivica Dačić ügyvezető státuszú szerb külügyminiszter egyik sajtónyilatkozatában az aktuális horvát hatalmat, illetve annak eszközeit és retorikáját az usztasa NDH hataloméhoz hasonlította. Nyilatkozatában Dačić azzal kapcsolatban is elégedetlenségének adott hangot, hogy a XXI. század Horvátországában néhány nappal ezelőtt a zágrábi megyei bíróság megsemmisítette az Alojzije Stepinac bíboros ellen hetven évvel ezelőtt hozott bírósági ítéletet, majd nem sokkal később megsemmisítették a Branimir Glavaš ellen háborús bűnök elkövetése miatt hozott bírósági ítéletet.

Még később Kovač a miloševići idők újjáélesztésével vádolta meg az aktuális szerb államvezetést, és közölte: jobb, ha a szerb társadalom modernizálásával foglalkoznak.