2024. szeptember 12., csütörtök

A tiltakozó jegyzékek évada

A szerb Külügyminisztérium két újabb horvátországi döntés, illetve esemény miatt adott hangot nemtetszésének

A Branimir Glavaš ellen háborús bűnök elkövetése miatt hozott bírósági ítélet hatályon kívül helyezése, valamint az 1990-es évek háborúiban a horvát erők oldalán harcoló Miro Barešić szobrának leleplezése miatt a szerb Külügyminisztérium egy-egy tiltakozó jegyzéket fogalmazott meg Horvátországnak. Horvátország belgrádi nagykövetségének ügyvezetője, Stjepan Glas, nem volt hajlandó átvenni a tiltakozó jegyzékeket. Ezt követően a szerb Külügyminisztérium postai úton küldte el mindkettőt a nagykövetség címére, ezzel pedig átvettnek tekintik a jegyzékeket.

A Külügyminisztérium elítéli a horvát Legfelsőbb Bíróság határozatát, amellyel felmentették a civilek – elsősorban szerbek – ellen elkövetett háborús gaztettek elkövetése miatt elítélt Glavašt. A horvát Legfelsőbb Bíróság döntése nem csak jogi, hanem erkölcsi szempontból is megmagyarázhatatlan, értékelte közleményében a Külügyminisztérium. Mint hozzátették, a horvát igazságügy ezzel azt üzeni, hogy szerbek ellen bárki gaztettet követhet el, nem kell büntetéstől tartania.

A szerb Külügyminisztérium elvárja, hogy a horvát igazságügyi szervek megismételjék a büntetőeljárást Glavaš ellen és figyelembe vegyék a bizonyítékokat, amelyek alapján Glavašt korábban első fokon elítélte az ügyben eljáró bíróság. Az ehhez hasonló bírósági ítéletek komolyan veszélyeztetik Szerbia és Horvátország kapcsolatait, véli a szerb Külügyminisztérium.

Ami pedig Miro Barešić szobrát illeti, a Külügyminisztérium felfoghatatlannak tartja, hogy Horvátországban ilyen módon méltatják a jogerős bírósági ítélettel elmarasztalt terroristákat. Barešićet Vladimir Rolović, Jugoszlávia akkori svéd nagykövetének meggyilkolása miatt a múlt század hetvenes éveiben Svédországban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, később azonban elhagyhatta a fegyházat.